Frytkownice gastronomiczne – na co zwracać uwagę przy zakupie?


Na rynku znaleźć można bardzo duży wybór urządzeń, jakimi są frytkownice gastronomiczne. Spotkać się z nimi, choć nie zawsze jesteśmy tego świadomi, można już niemal w każdym lokalu, serwującym dowolnego rodzaju posiłki. Wbrew pozorom frytownice gastronomiczne nie są wykorzystywane jedynie do przyrządzania frytek.

Najważniejsze parametry

Pomimo tek ogromnego wyboru produktów na rynku, wybrać najlepszą frytownice gastronomiczną nie jest tak łatwo. Uwagę przede wszystkim należy skupić na:
-mocy urządzenia, będącej niezwykle istotnym parametrem, bezpośrednio wpływającym na jakość pracy urządzenia. Im większa wartość podana przez producenta, tym urządzenie szybciej nagrzeje się, dłużej i efektywniej pracując, bez konieczności robienia ciągłych przerw (takie urządzenie sprawdzi się szczególnie w tych gastronomicznych puntach, gdzie panuje dość duży ruch);
-wielość misy, czyli podstawowego elementu, w jakie wyposażone są frytownice gastronomiczne. Od jej wielkości nie tylko zależy komfort smażenia potraw, ale również tempo ich przygotowywania. Dlatego też jej wielkość dostosowana powinna być przede wszystkim do ruchu panującego w lokalu gastronomicznym oraz różnorodności i wielkości przygotowanych przy pomocy frytkownicy potraw. Duże znaczenie ma także materiał, z jakiego misa została wykonana. Najlepiej sprawdzą się misy wykonane ze stali bądź aluminium;
-pojemności koszta, która decyduje o ilości smażonych jednocześnie frytek czy innych produktów.

Dodatkowe parametry frytownicy

Poza oczywistym wyposażeniem frytkownicy, warto również zwrócić uwagę na dodatkowe parametry, dostępne w tego typu urządzeniach. Frytownice gastronomiczne mogą zostać wyposażone również:
-minutnik, umożliwiające precyzyjne odmierzenie czasu smażenia produktów spożywczych,
-regulator temperatury, dzięki któremu temperaturę idealnie można dopasować do przygotowywanej potrawy,
-lampkę kontrolną informującą o tym, że olej gotowy jest już do użycia,
-wskaźnik zużycia oleju, informujący przede wszystkim o tym, kiedy zachodzi konieczność jego zmiany,
-okienko poglądowe umożliwiające doskonałą kontrolę nad postępami smażenia danej potrawy,
-szereg zabezpieczeń chroniących użytkowników między innymi przed poparzeniami.