Rodzaje pudełek cukierniczych


Dokonując w cukierni zakupu tortu bądź ciastek, rzadko zastanawiamy się nad sposobem ich pakowania. Na pudełka cukiernicze zwracamy uwagę dopiero w momencie małej katastrofy – czyli np. wtedy, gdy ciasto „wyleje się” z kartonu na tylne siedzenie samochodu albo zupełnie rozwarstwi, zanim zdążymy rozłożyć je na talerzykach. W takich wypadkach nieuchronnie zadajemy sobie pytanie o właściwe opakowania cukiernicze… oraz o to, dlaczego nasz ulubiony dostawca nie nauczył się jeszcze sensownie pakować swoich wyrobów.

Trendy w produkcji pudełek

Opakowanie cukiernicze kojarzy się przeciętnemu klientowi z białym tekturowym pudełkiem, rozmiarowo odpowiadającym wielkości danego ciasta. Nie każdy z nas jest natomiast świadom gatunkowego rozróżnienia na tekturę litą i falistą – a obu tych typów nie należy ze sobą mylić podczas pakowania określonych rodzajów wypieków.

Zdecydowaną większość opakowań cukierniczych wykonuje się z tektury litej, ze względu na jej ekologiczność, podatność na biodegradację oraz brak szkodliwości w kontakcie z żywnością. Dodatkowo, wyprodukowane z niej pudełka cukiernicze można powlec od środka folią spożywczą, dzięki której karton staje się jeszcze bardziej wytrzymały i odporny na wilgoć.

Rozwiązania alternatywne

Właściciel lokalu może także zamówić u producenta opakowania cukiernicze wykonane z tektury falistej. Tutaj powinniśmy jednak zachować czujność: taki karton może służyć głównie do zbiorczego pakowania pączków albo transportu piętrowych tortów. W innych wypadkach zaleca się opakowanie cukiernicze z tektury litej, z uwagi na fakt, że pudełko „faliste” szybko wilgotnieje od środka, a jego ścianki plamią się w sposób nieestetyczny.

Kolejnym rodzajem pudełek cukierniczych bywają opakowania plastikowe z polietylenu. Posiadają one sporo zalet: są bezpieczne dla żywności i środowiska, a poza tym pozwalają na pełną ekspozycję sprzedawanego towaru. Warto jednak pamiętać, że zamknięte opakowanie cukiernicze z plastiku jest całkowicie nieprzepuszczalne, przez co powoduje „pocenie się” wypieków. Ten rodzaj pudełek przysparza też niejednokrotnie problemów samym cukiernikom, a to ze względu na zajmowanie sporej przestrzeni magazynowej podczas przechowywania.

Zakup ciast i tortów kojarzy się większości z nas z czystą przyjemnością. Zatroszczmy się jednak o to, aby warunki transportu słodkości nie popsuły nam dobrego humoru.