Sposoby na rydze


Niektórzy uważają, że spośród wszystkich grzybów występujących w polskich lasach, najsmaczniejsze są rydze. Krążą legendy o niebiańskim smaku rydzów duszonych w maśle, inni zachwycają się z kolei rydzami marynowanymi. Przeczytaj, jak wygląda mleczaj rydz, jak odróżnić go od grzybów trujących i jakie są najlepsze sposoby na przyrządzenie go.

Jak wygląda rydz?

Niewątpliwie jest to grzyb wyróżniający się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Rydze występują od sierpnia do listopada w lasach i młodnikach iglastych na piaszczystych glebach. Są to raczej małe grzyby o kapeluszu o średnicy 4-10 cm. Młode rydze są płaskie lub lekko wypukłe, później robią się lejkowate. Występują w różnych odcieniach koloru pomarańczowego: czysty pomarańczowy, łososiowy lub ceglasty. Na kapeluszu widoczne są koncentryczne ciemniejsze pręgi.

Jak odróżnić rydza od grzybów trujących?

Najbardziej charakterystyczną cechą rydza jest wydzielane przez niego mleczko. Jest ono pomarańczowe (prawie jak czysty sok z marchewki). Po kontakcie z powietrzem zielenieje. Zielone plamki pojawiają się też w miejscu uszkodzenia kapelusza.Rydze można pomylić z podobnymi trującymi grzybami: mleczajem wełnianką i olszówką, czyli krowiakiem podwiniętym. Grzyby te mają podobną kolorystykę i kształt (wklęsły kapelusz z podwiniętymi brzegami, na krótkiej nóżce).Kapelusz wełnianki pokryty jest kosmkami. Poza tym miąższ jest biały, a nie pomarańczowy, a mleczko białe i piekące.

Krowiak nie wydziela mleczka, a miejsca uszkodzenia robią się czerwonobrązowe.

Co można zrobić z rydzów?

Zdecydowanie najsmaczniejsze są rydze smażone na maśle. Wystarczy rozpuścić masło na patelni, a następnie ułożyć na niej kapelusze rydza blaszkami do góry. Po kilku minutach należy odwrócić grzyby na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem warto posypać je solą i ewentualnie natką pietruszki.Ogromną popularnością cieszą się też rydze marynowane. Umieszczone w zalewie octowej grzyby nabierają głębokiego korzennego smaku. Niektórzy uważają rydze marynowane za wręcz doskonały dodatek na wigilijny stół. Oprócz tego doskonale nadają się do sałatek, koreczków i kanapek oraz jako samodzielna zakąska do bardziej szlachetnych rodzajów wódki.

Rydze marynowane kupisz na sklep.vitapol.net