Pojemniki masarskie w przechowywaniu i transporcie mięsa


Mięso i powstające z niego produkty wymagają odpowiedniego przechowywania i transportu. Do tego celu używane są specjalne pojemniki masarskie. Czym wyróżniają się pojemniki na mięso? Gdzie można je zakupić?

Czym powinien charakteryzować się pojemnik masarski?

Pojemniki do mięsa, określane także jako pojemniki masarskie, są szczególnym typem pojemników plastikowych, które przeznaczone są do surowego oraz przetworzonego mięsa.

Obecnie powszechnie używane są pojemniki plastikowe na mięso ze względu na właściwości tworzyw sztucznych.

Najczęściej pojemniki te produkowane są z polietylenu HDPE, który wyróżnia się wysoką gęstością. Przekłada się do na ich wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, niskie temperatury, w których przechowuje się mięsa, a także na łatwe utrzymanie w czystości.

Pojemniki masarskie powinny być także dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz posiadać atest PZH.

Właściwości pojemników na mięso

Producenci mogą zaprezentować Pojemniki na mięso w różnych wariantach do wyboru. Są to przede wszystkim pojemniki z pełnym dnem i ściankami. Ich boczne otwory ułatwiają także wentylację produktów.

Plastikowe pojemniki masarskie mogą być wyposażane w praktyczne uchwyty, które ułatwiają ich przenoszenie.

Warto też wskazać, że pojemniki na mięso mogą być użytkowane w systemach przenośnikowych, dlatego sprawdzają się w dużych zakładach wyposażonych w linie produkcyjne.

Można także myć je w myjkach automatycznych, co przekłada się na łatwe utrzymanie ich w higienicznej czystości.

Najczęściej pojemniki na mięso występują w dwóch kolorach – czerwonym oraz białym.

Pojemniki masarskie – wymiary

Najczęściej wykorzystywane pojemniki plastikowe na mięso mają standardowe podstawy o rozmiarze 600 x 400 mm. Dostępne są w różnych wysokościach, między innymi 125 mm, 200 mm czy 300 mm.

Występujące w tych wymiarach pojemniki na mięso mogą być również stosowane na paletach euro oraz mogą być umieszczane same na sobie, dzięki czemu są łatwe w przechowywaniu i przenoszeniu.

Sprzedawane są także pojemniki masarskie w innych wymiarach, między innymi niskie tace.

Do pojemników można dodać także dopasowane pokrywki chroniące je od góry przed zabrudzeniem.

Gdzie kupować pojemniki na mięso?

Sprzedażą plastikowych pojemników na mięso zajmuje się wiele firm. Najszerszą gamę produktów mogą zaoferować producenci pojemników masarskich.