Któż z nas nie lubi słodkości? Wyroby cukiernicze od zawsze poprawiały nam humor, towarzyszyły podczas rodzinnych spotkań czy zwyczajnie umilały nam popołudniowy czas podwieczorku. Jednym z największych rarytasów, który od lat zachwyca zarówno tych młodszych, jak i tych starszych, są tradycyjne krówki cukierki.
Smak, który zna każdy, czyli krówka cukierki
Krówki to tradycyjny wyrób polskiego cukiernictwa. Znane pod nazwą ciągutki mleczne, pomadki mleczne, kajmakowe cukierki stały się jednym z ulubionych i najbardziej polskich smakołyków. Ich wyjątkowość to nie tylko smak, ale tez charakterystyczna konsystencja. Ciągnący się miękki środek cukierka znany jest każdemu. To właśnie jemu krówki cukierki nazywane są również mordoklejkami.
Oczywiście pomadki mleczne można również nabyć w formie bardziej kruchej. Zmiana ich konsystencji z płynnej na stałą wiąże się bowiem z naturalnym procesem krystalizacji, który zachodzi w masie kajmakowej wraz z upływem czasu.
Smakołyki z tradycją, czyli skąd wzięły się tak dziś popularne krówki
Jeśli zastanawiacie się, kto jest odpowiedzialny za powstanie krówek, warto zapoznać się z postacią Feliksa Pomorskiego. To właśnie jego uważa się za ojca tych wybitnie polskich słodkości. Recepturę ich wytwarzania miał on pozyskać od swojego wuja, a następnie, w ramach już własnej działalności, miał ją udoskonalić i rozwinąć na potrzeby większego biznesu. Jako pierwszy propagator krówki producent ten wytwarzał swoje artykuły w poznańskiej fabryce w latach 1921-1929.
Można by zastanawiać się, skąd producent cukierków wziął pomysł na taką, a nie inną nazwę. Krówka cukierki są przecież rozpoznawalne wszędzie. Wyjaśnienie okazuje się dość oczywiste. Jako że krówki producenta wytwarzane były między innymi z mleka, na papierku, w które pojedyncze sztuki były finalnie zawijane, umieszczano wizerunek krowy. Stąd właśnie mamy znaną nam od dzieciństwa kajmakową ciągutkę.
Krówka nie tylko w kosteczce
Od momentu pojawienia się w świecie cukierników krówki, podejmowano najróżniejsze próby wykorzystania tych cukierków na inne sposoby niż tradycyjna kostka zawinięta w papierek. Masę kajmakową, na którą składa się mleko, masło i syrop cukrowy, często używa się do takich wyrobów jak mazurki, torty czy babeczki.