Ciężkie naczynia wykonywane z żeliwa to absolutna klasyka polskiej kuchni. Jeszcze nie tak dawno używali ich wszystkich, jednak dziś zastępujemy je garnkami i patelniami tworzonymi z lżejszych i nieco bardziej poręcznych (oraz tańszych) materiałów. Dlaczego jednak to właśnie garnek żeliwny spośród wszystkich garnków może sprawdzać się najlepiej?
Doskonała trwałość
Żeliwo to absolutna gwarancja wysokiej trwałości naczynia. Garnkom żeliwnym na pewno nie można odmówić wytrzymałości. Gruba warstwa ciężkiego tworzywa pozwala im dobrze znosić nawet długi kontakt z wysokimi temperaturami.
Garnki nieemaliowane przed pierwszym użyciem trzeba jednak zakonserwować. W tym celu należy umyć je samą wodą i wysuszyć, a później posmarować olejem lub innym tłuszczem.
Dbałość o smak i wartość odżywczą dań
W przeciwieństwie do naczyń wykonywanych z kiepskich i zwykle tanich materiałów garnki żeliwne zawsze nagrzewają się równomiernie. Ciepło samo rozprowadza się płynnie na ich powierzchni. A to decyduje o ostatecznej wartości dania.
Poprzez równomierne podgrzewanie wszystkich składników można gotować znacznie szybciej i efektywniej. Wskutek tego procesu dochodzi do mniejszego ubytku witamin, minerałów i innych dobrych składników. Potrawa staje się i smaczna, i bardzo zdrowa.
Uniwersalność
Zawsze warto mieć w kuchni naczynia, które można wykorzystać na przynajmniej kilka różnych sposobów. A garnki żeliwne to garnki wielofunkcyjne. Wbrew pozorom nie służą one wyłącznie do gotowania i duszenia typowych potraw jednogarnkowych, ponieważ spokojnie można w nich zapiekać dania, umieszczając je w piekarniku.
Garnków żeliwnych można też używać na niemalże wszystkich typach kuchenek. Będą współpracować zarówno z płytami indukcyjnymi, jak i tradycyjnymi kuchenkami gazowymi.
Sposób na „fit” kuchnię
Garnek żeliwny zdecydowanie przypadnie do gustu i miłośnikom typowej polskiej kuchni, i fanom zdrowego gotowania. Ci drudzy za sprawą żeliwnych naczyń będą mogli ograniczyć do minimum ilość tłuszczu dodawanego do potraw.
Potrawy przygotowywane w naczyniach żeliwnych nie przywierają do ich powierzchni, tak więc można je gotować niemalże beztłuszczowo. To prosty sposób na to, by nieco odchudzić codzienną kuchnię.
Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.