Czym charakteryzują się noże HACCP?


W Polsce noże HACCP zdobywają coraz większą popularność, ale pomimo tego w dalszym ciągu wiele osób nie ma zielonego pojęcia, czym one się wyróżniają od zwykłych noży. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą dowiedzieć się co oznaczają poszczególne kolory noży według systemu HACCP.

Nowoczesny system HACCP

W profesjonalnej kuchnie nie może zabraknąć oczywiście specjalistycznych noży i desek do krojenia, które nie tylko dokładnie pokroją poszczególne produkty, ale przede wszystkim zapewnią odpowiednią higienę pracy. HACCP to specjalny system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. W dużej mierze to właśnie dzięki temu systemowi można zapobiec krzyżowania się tzw. „dróg czystych” i „dróg brudnych”.

Aby zapewnić kucharzom komfortową pracę wprowadzono więc odpowiednie kolory, które dotyczą nie tylko noży, ale również samych desek do krojenia. Czerwone akcesoria kuchenne przeznaczone są do surowego mięsa, niebieskie do surowych ryb i owoców morza, zielone do warzyw i owoców, żółte do drobiu surowego, brązowe do mięsa gotowanego i wędlin, a białe do nabiału i pieczywa.

Dlaczego warto?

Oryginalne noże HACCP odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też nie można przejść obok nich obojętnie. W dużej mierze to właśnie dzięki nim każdy kucharz jest w stanie zapewnić podstawową higienę pracy.

Olbrzymią zaletą stosowania systemu HACCP jest również to, że dzięki niemu można uniknąć mieszania się różnych smaków. Niestety niektóre zapachy przenoszą się na inne produkty i są w stanie zepsuć nawet najpyszniejsze danie. Przestrzegając odpowiednich standardów będzie można znacząco zwiększyć szanse na to, że nasze potrawy zaspokoją oczekiwania klientów lub znajomych.

Co warto wiedzieć?

Profesjonalne noże HACCP to specjalistyczna seria produktów o najwyższej jakości wykonania. Noże dopasowane zostały do każdego artykułu i każdego rodzaju żywności. Oryginalny nóż HACCP posiada ostrze wykonane w 100% z najwyższej klasy stali chromomolibdenowej. Ostrza z tego materiału się bardzo równe i ostre.

Warto wspomnieć także i o tym, że noże HACCP poddane zostały profesjonalnemu polerowaniu, dzięki czemu idealnie zabezpieczone są przed korozją. Noże tego typu wykorzystywane są nie tylko w punktach gastronomicznych, ale również w domowej kuchni.

Noże HACCP znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl