Jak wybrać dobry koncentrat barszczu czerwonego?


Barszcz to tradycja sięgająca XVI wieku. Obecny w polskiej kuchni jest jednym z koronnych dań na wigilijnym stole. Przygotowywany z wielkim namaszczeniem, bez pośpiechu i z mistrzowską precyzją zachwyca podniebienia i pieści zmysły. To uczta ukryta w prostym daniu, którego głównym składnikiem jest koncentrat barszczu czerwonego.

Kupić czy zrobić?

Niegdyś każda szanująca się gospodyni domowa samodzielnie przygotowywała koncentrat barszczu czerwonego. Zadanie nader proste należało wykonać na kilka dni przed planowanym gotowaniem zupy. Wyszorowane, zdrowe buraki kroiło się na kawałki, układało w kamionkowym naczyniu razem z kromką razowego chleba i zalewało letnią wodą. W ciszy, zaciemnieniu i optymalnej temperaturze zakwas nabierał swojego nieprawdopodobnego smaku, zapachu i koloru.

Współcześnie nic nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się o zrobienie koncentratu samodzielnie, ale jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czasu na wielogodzinne gotowanie barszczu – sam domowy koncentrat to przecież nie wszystko – warto sięgnąć po gotowy produkt pochodzący od jednego z uznanych i cenionych od lat producentów.

Różnice, które warto znać

Gotowy zakwas barszczu czerwonego musi być mocno skoncentrowany, mówiąc wprost – im więcej w nim buraków, tym będzie lepszy. Oczywiście może zostać on wzbogacony o sól, która jest naturalnym konserwantem, cytrynę oraz zioła tj. majeranek i przyprawy – ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i cukier. To, czy wybierzemy koncentrat bez dodatków, czy wzbogacony zależy od naszych preferencji smakowych. Ten, w którym znajdziemy przyprawy pozwala do maksimum skrócić czas przygotowywania barszczu. Wystarczy bowiem dodać go w zalecanych przez producenta proporcjach do wywaru warzywnego.

Jeśli gustujemy we własnych smakach lepiej wybrać koncentraty barszczu czerwonego z krótkim składem tj. buraki, woda, chleb żytni, sól. W tym przypadku barszcz należy samodzielnie doprawić według własnego uznania. Unikajmy natomiast produktów, które zamiast pasteryzacji zostały zakonserwowane metodami sztucznymi. Nie znajdziemy w nich ani dobrego smaku, ani wytrawności, którą charakteryzuje się dobrej jakości barszcz.

Co ze wzbogaceniem barszczu?

Barszcz to dla wielu osób smaki domowego ogniska. Nic dziwnego, że dla każdego będzie on trochę inny. Stosując naturalne koncentraty barszczu możemy go przygotować według własnego uznania, dodając prawdziwki, jabłka czy sok z kiszonych ogórków. Słowem, koncentrat jest wyłącznie bazą, na podstawie której możemy stworzyć jedną z najlepszych, polskich zup.