Suszenie to jeden z najstarszych sposobów na utrwalenie żywności. Jego głównym celem jest wyparowanie wody z surowca, czyli zredukowanie jej zawartości. Dzięki obniżeniu ilości wody o kilka lub kilkanaście procent, zahamowany zostaje rozwój drobnoustrojów, a także przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne.
Utrwalanie żywności
Bardzo popularne są suszone warzywa i owoce, a także grzyby czy wytłoki jabłkowe. Suszeniu poddaje się również chude mięso, na przykład wołowinę lub drób, a także mięso ryb. Proces ten obecny jest również w przemyśle mleczarskim. Dotyczy między innymi produkcji proszków z mleka oraz serwatek czy odżywek z mleka.
Suszenie pozwala również na wyrabianie proszku jajowego, albuminy oraz suszonych żółtek. Suszeniu poddawane są także zboża, na przykład przy produkcji płatków ryżowych i owsianych czy makaronów. Efektem suszenia są również koncentraty spożywcze. Dotyczy to chociażby wyrobu koncentratów z herbaty, kawy, suchych zup lub rozmaitych odżywek.
Rodzaje suszenia
Wyróżnić można suszenie naturalne, które stosowane jest w krajach o klimacie ciepłym. W celu suszenia warzyw oraz żywności innego typu, wykorzystywane jest ciepło słoneczne oraz wiatr. Natomiast suszenie sztuczne przeprowadzane jest w specjalnych urządzeniach, które znane są jako suszarki. Suszenie sztuczne podzielić można na kontaktowe, promiennikowe, fluidyzacyjne oraz konwekcyjne.
To ostatnie podzielić można dodatkowo na suszenie konwekcyjne przeciwprądowe, współprądowe, mieszane oraz krzyżowe. W każdym z nich suszenie odbywa się w nieco inny sposób, a najważniejsze znacznie ma ogrzane powietrze oraz rodzaj wykorzystywanych suszarek.
Domowe suszenie
W celu przeprowadzenia suszenia w domu wykorzystywane są przeważnie te same sposoby. Najczęściej stosowane jest suszenie przeciwprądowe, w którym gorące powietrze przedostaje się do tunelu lub komory od strony, z której wyprowadzany jest wysuszony materiał. Na przykład suszone warzywa uzyskać można poprzez blanszowanie ich na parze, co bardzo często stosowane jest w celu uzyskania domowych suszonek.
Należy pamiętać o dodaniu jednej łyżeczki wodorosiarczanu sodu na szklankę parującej wody. Sposób ten sprawdza się w przypadków suszonych warzyw, które mają być przechowywane przez dłuższy okres czasu, na przykład kilka miesięcy. Suszyć można praktycznie wszystkie warzywa, na przykład marchew, paprykę, rabarbar, szparagi, cebulę czy pomidory. Popularne suszone warzywa to również ziemniaki, z których produkuje się mączkę ziemniaczaną czy płatki ziemniaczane.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Suszarniczą Ogrodnik S.A.