Dieta Marii Dąbrowskiej, tak samo jak każda inna dieta redukcyjna, nie jest wolna od wad. Mimo to nie brakuje osób przestrzegających jej bardzo rygorystycznie i potwierdzających, że zmieniła ich życie na lepsze. Warto więc zadać pytanie o to, które z jej zalet można uznać za najważniejsze.
Po pierwsze – szybki spadek wagi
Choć dietę Marii Dąbrowskiej zalicza się do grupy tak zwanych postów prozdrowotnych, zdecydowana większość osób decydujących się na jej stosowanie robi to dlatego, że chce pozbyć się zbędnych kilogramów. Okazuje się przy tym, że mamy do czynienia ze sposobem żywienia, który nie tylko obiecuje spadek wagi, ale i przyczynia się do tego, że dość szybko można go zaobserwować.Nie jest to, oczywiście, klasyczna dieta odchudzająca. Dieta Marii Dąbrowskiej stosowana jest przede wszystkim jako rozwiązanie, które oczyszcza organizm. Pierwsze widoczne efekty jej stosowania są zresztą zauważalne już w pierwszym tygodniu detoksu. Różnica na wadze nie jest zresztą jedyną, jaką można zaobserwować. Wcale nie mniej istotna jest ta, która jest widoczna w talii oraz w centymetrach. Co ciekawe, choć dieta jest wyczerpująca, osoby decydujące się na nią podkreślają, że zaobserwowały nie tylko spadek wagi, ale i poprawę stanu cery.
Po drugie – pomoc w leczeniu dolegliwości
Dzięki diecie Marii Dąbrowskiej można zapomnieć o trądziku, a nawet obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Okazuje się jednak, że nie jest to jej jedyna zaleta. Wiele osób decydujących się na odchudzanie w taki sposób podkreśla, że mamy do czynienia z dietą, która wzmacnia odporność, a nawet pomaga w walce z napadami migreny. Te pozytywne reakcje organizmu nie zaskakują lekarzy. Mówimy przecież o diecie, która skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.Zdaniem autorki diety zyskać mogą na niej osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym. Dieta może nie tylko obniżyć poziom cholesterolu, ale również ciśnienie. Niska podaż kaloryczna jest też doskonałym rozwiązaniem dla tych osób, które chcą obniżyć poziom cukru. Ogromną zaletą diety jest też to, że zwiększa ona świadomość żywieniową. Dieta uczy, jak ważne jest unikanie żywności wysoko przetworzonej i samodzielne przygotowywanie posiłków, a to jest uważane za jej zaletę także przez osoby nieszczędzące omawianej tu diecie słów krytyki.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra.