W nowoczesnej gastronomii wszystko musi być dopracowane. Dotyczy to zarówno tych urządzeń o których większość osób wie, jak i tych, które – z oczywistych względów – są ukryte przed wzrokiem innych osób. Z pewnością do tej drugiej grupy należą rozdrabniacze odpadów, które są podstawowym wyposażeniem gastronomii.
Drobniej, znaczy łatwiej
Zasada działania rozdrabniacza odpadów jest bardzo prosta. To funkcjonalne wyposażenie gastronomii, jest bardzo często (nieprzypadkowo) nazywane młynkiem. Dzięki niemu zwykle organiczne pozostałości po zmywaniu, zostają rozdrobnione w ten sposób, by można je było bezpieczne spuścić wraz ze ściekami.
Oczywistym jest zatem, że to wyposażenie gastronomii musi posiadać swój własny, odrębny napęd wraz z zasilaniem. Są to najczęściej układy niewielkiej mocy, których użytkowanie raczej nie wpłynie na rachunki za prąd. Co ważne – nie pracują one przez cały czas. Istnieją modele, które włącza się za pomocą określonego przycisku. Z kolei w niektórych układach, praca rozdrabniaczy jest sterowana automatycznie.
Duże obroty, duże możliwości
Nie ulega wątpliwości, że rozdrabniacz do odpadków musi pracować z relatywnie dużą prędkością obrotową. Niektóre układy mogą pracować nawet w prędkością kilku tysięcy obrotów na minutę! Jest to możliwe dzięki niewielkim rozmiarom poszczególnych łopatek tnących, które generują stosunkowo niewielką siłę odśrodkową.
Ile obrotów może wygenerować taki rozdrabniacz? Oczywiście wszystko zależy tu od wybranego modelu! Niemniej standardem są układy, które „rozpędzają” wirnik do aż 2 – 4 tysięcy obrotów na minutę. Tak duża prędkość obrotowa daje gwarancję, że cały układ będzie pracować w pełni skutecznie.
Wymiary – pięta achillesowa układu
Jak na profesjonalne wyposażenie gastronomii przystało, rozdrabniacze muszą być w pełni dopasowane do otworów w zlewach. Osoba kupująca taki rozdrabniacz, musi wiedzieć, jaki sprzęt będzie dla niej odpowiedni. Czasem jednak zdarza się, że duże podmioty oferujące taką formę wyposażenia dla gastronomii, same dokonują niezbędnych pomiarów.
Podsumowując, dzięki temu wyposażeniu, rury w instalacji wodnej (odpływowej), zawsze pozostają w pełni drożne. Należy przy tym pamiętać, że drożność ta jest jednym z kluczowych uwarunkowań, dzięki którym kuchnia może szybko i płynnie realizować zamówienia swoich klientów.
Wyposażenie gastronomii znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.