Czasem brak nam pomysłów na niedzielny obiad, wydaje nam się, że wciąż jemy to samo. Niby proste potrawy są najlepsze, ale ich sekret tkwi przecież w sposobie przyrządzania. Celebrujemy rodzinny obiad, to i potrawie dajmy czas, by odpowiednio dojrzała. Nie zawsze sprawdzają się szybkie dania w woka.
Kaczka w garnku żeliwnym
Przygotowywanie mięsa wymaga czasu. Już samo macerowanie się zajmuje nieraz całą noc. Co prawda, robimy to również po to, by skrócić czas jego przyrządzania, ale chodzi nam przed wszystkim o smak. Garnek żeliwny o grubym dnie i ściankach, jest urządzeniem, które słabo przewodzi ciepło. Jeśli chcemy w nim przygotować potrawę, musimy wziąć to pod uwagę. Kaczka w takim garnku będzie dochodzić kilka godzin, a może nawet całą noc.
Ponieważ garnek żeliwny rozgrzewa się dłużej, znaczenie ma temperatura. Możemy ustawić wyższą i tym samym skrócić czas przygotowywania, ale nie o to przecież chodzi. Im potrawa stoi dłużej w garnku, tym dla niej lepiej. Zyska na aromacie. Warto przyrządzać kaczę lub gęś dłużej w niższej temperaturze. Odwdzięczy nam się się na pewno smakiem. Może stać w piekarniku nawet całą noc.
Rodzaje garnków żeliwnych
Garnek żeliwny może być w środku pokryty emalią. Właściwie to najbardziej wygodne i najłatwiejsze w utrzymaniu czystości. Emalia z czasem nabiera innego koloru, ale to naturalna kolej rzeczy. O garnek bez emalii trzeba dbać nieco bardziej i wymaga smarowania olejem. Są również garnki żeliwne pokryte teflonem, wtedy trzeba pamiętać o używaniu drewnianych lub silikonowych akcesoriów.
Garnki żeliwne występują również w szerokiej gamie kolorystycznej. Najpopularniejsze są oczywiście czarne, ale również i czerwone, białe, szare. Właściwe możemy je dobrać do naszej kuchennej kolorystyki.
Garść dobrych rad
Należy pamiętać, że garnek żeliwny myjemy po całkowitym wystudzeniu, by go nie uszkodzić. Nie używamy druciaków i nie myjemy w zmywarce, tu też potrzeba trochę więcej czasu, a naczynie posłuży nam zdecydowanie dłużej.
Garnka żeliwnego oprócz tradycyjnego wykorzystania w kuchni można również użyć to pieczenia chleba, ma wtedy podobno niezwykle chrupiącą skórę. To wyzwanie dla prawdziwych szefów kuchni. Sprawdzi się również do smażenia pączków i faworków.
Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.