Moda na granitory i maszyny do lodów


Profesjonalny sprzęt gastronomiczny doskonale sprawdzi się nie tylko w dużych lokalach, ale również w stosunkowo niewielkich punktach gastronomicznych. W ostatnim czasie jest duża moda na profesjonalne granitory, które docenione są przez restauratorów, hotelarzy i właścicieli punktów serwujących różnorodne przekąski.

Dlaczego warto postawić na solidny sprzęt?

Granity, sorbet i lemoniada to jedne z tych produktów, które potrzebują stałego podtrzymywania w dość niskiej temperaturze. Zadanie to ułatwia profesjonalna granita maszyna, która chłodzi w zakresie temperatury od -2 do -3°C. Wysokiej jakości maszyny wyróżniają się nie tylko wysoką jakością wykonania i ergonomicznymi kształtami, ale również olbrzymią oszczędnością energii. W każdym profesjonalnym punkcie gastronomicznym powinna znajdować się porządna lodówka na napoje, nadstaw chłodniczy, dyspenser do soków oraz niezawodny granitor. Dzięki tym fantastycznym urządzeniom będzie można przyciągnąć do swojego lokalu nowych gości.

Czym charakteryzuje się porządna maszyna do sorbetów?

Wysokiej jakości maszyna do sorbetów powinna być wykonana w całości z najlepszych jakościowo materiałów w dbałości nawet o najmniejsze detale. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszy się granita maszyna wykonana w całości ze stali nierdzewnej. Materiał ten może pochwalić się nie tylko dużą żywotnością, ale również tym, że jest łatwy w utrzymaniu czystości. Najlepsze maszyny powinny być wyposażone również w specjalne zabezpieczenie przeciw przeładowaniu oraz możliwość regulowania temperatury chłodzenia soku. Godne polecenia są przede wszystkim te urządzenia, które posiadają system mieszania z przekładnią magnetyczną.

Zakup czy wynajem?

Osoby, które chcą postawić na nowe granitory mogą nie tylko kupić swój własny sprzęt, ale również go wynająć. Na rynku jest wiele rzetelnych firm, które specjalizują się w dzierżawie. Olbrzymią zaletą wynajmu jest to, że można wybrane granitory przetestować w praktyce, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie podjąć decyzję o ich zakupie. Dzierżawa jest dobrym wyborem także dla tych osób, które dopiero uruchamiają nowy punkt gastronomiczny i nie mogą pozwolić sobie na zakup własnego sprzętu.