Jak podać potrawy na przyjęciu?


Organizacja przyjęcia to niezwykle wymagające zajęcie. Poza przygotowaniem potraw, które będą smakowały gościom ważne jest również ich odpowiednie podanie. W tym celu warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które nam to ułatwią.

Po pierwsze odpowiednie naczynia i sztućce

Ważnym jest aby na przyjęciu nie zabrakło talerzy dostosowanych do dań, które będziemy serwować. Z reguły jest to minimum głęboki talerz przeznaczony na zupę lub krem oraz jeden duży talerz, na którym można spożyć danie główne w postaci mięsa, ziemniaków itp. Jeżeli przewidujemy, że w trakcie przyjęcia będzie serwowanych kilka posiłków, warto w tym celu zapewnić gościom kilka różnych talerzy, które będą mogli wykorzystać w trakcie przyjęcia.

Jeżeli mowa o sztućcach, to również ważnym jest aby było ich pod dostatkiem oraz dedykowanych do potraw i deserów. Jeżeli nie wiemy do końca jak prawidłowo je ułożyć, warto posłużyć się w tym wypadku zasadami savoir vivre, które są dostępne choćby w Internecie.

Po drugie półmiski i patery do serwowania dań i przekąsek

Niezwykle ważną kwestią jest posiadanie akcesoriów do serwowania różnorodnych dań oraz przekąsek. W przypadku zupy idealnie sprawdzi się do tego waza. Ziemniaki możemy podać w szklanej misce, natomiast mięso (jeżeli nie jest polane sosem) na drewnianej desce. Jeżeli w planach mamy podanie steku, wówczas drewniane deski do serwowania steków okażą się być nieocenione. Podanie sosu do mięsa czy ziemniaków powinno odbyć się w odpowiedniej sosjerce.

W przypadku różnego rodzaju przekąsek mogą przydać się patery, półmiski oraz miski i miseczki. Podawanie wędlin i serów powinno odbywać się na drewnianych deskach i tutaj również znajdą swoje zastosowanie drewniane deski do serwowania steków.

Po trzecie naczynia na desery

W zależności od tego jaki rodzaj deseru będziemy podawać swoim gościom, taki rodzaj naczyń powinniśmy do niego dobrać. W związku z tym, jeżeli planujemy zaserwować deser lodowy, wówczas koniecznym będzie posiadanie pucharków do lodów. Ciasto w postaci tortu idealnie prezentować się będzie na paterze.

Ponadto jeśli postanowiliśmy naszych gości uraczyć sałatką owocową, galaretką lub deserem na bazie kremu wówczas warto posłużyć się salaterkami celem ich podania.

Deski do serwowania steków znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl