Piwo bezalkoholowe to trunek, po jaki chętnie sięga wiele osób. Sprawdza się w sytuacji, kiedy np. prowadzimy pojazd, ale chcemy spróbować napoju, który smakiem nawiązuje do piwa. Co ciekawe, piwo bezalkoholowe ma też swoje inne zastosowania i stanowi ciekawą bazę dla produktów przygotowywanych w kuchni.
Piwo w kuchni
Piwo jest powszechnie lubianym trunkiem, który od dawna gości na polskich stołach. Powstaje coraz więcej jego rodzajów, a piwo często stanowi nie tylko osobny trunek, ale też składnik wielu potraw, w tym najsłynniejszej – golonki. Piwo jest w nich jednym z kluczowych składników, które nadają smaku i aromatu.
Pomysłów na jego zastosowanie jest coraz więcej. Piwo może sprawić, że nawet popularne dania zyskają unikalny i ciekawy smak, co zaskoczy domowników i gości. Jeśli danie mają jeść zarówno osoby, które nie lubią piwa alkoholowego i małe dzieci – wówczas warto do potraw użyć piwa bezalkoholowego. To sposób na pogodzenie różnych smaków i oczekiwań domowników i gości.
Piwo bezalkoholowe jako składnik potraw w kuchni
Piwo stanowi ciekawy składnik w kuchni. Na jego bazie można przygotować napoje lub dania, które zaskoczą domowników i gości swoim smakiem i aromatem, który stanowi miłe urozmaicenie tradycyjnych dań. Propozycją na weekend jest np. szynka pieczona w piwie. Jest to danie wolno pieczone, do którego dodaje się m.in. brązowy cukier. Szynka sprawdza się podczas rodzinnych uroczystości i spotkań w gronie znajomych. Posiada delikatny, słodki smak i woń piwa, dlatego to propozycja w sam raz dla smakoszy tego trunku. Można podawać ją z sosem tatarskim lub chrzanowym – zależnie od upodobań. Innym daniem z dodatkiem piwa bezalkoholowego jest karp po żydowsku. To jedna z bardziej wyszukanych potraw, do której dodaje się również aromatyczne goździki i pieprz. Karpia dusi się przez długi czas w maśle i polewa piwem, co nadaje mu smaku i aromatu. Karp podawany jest z pieczywem, ziemniakami lub np. ryżem.
Często spotykanym daniem z dodatkiem piwa jest również pieczona golonka. To popularna potrawa, pieczona w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przypraw. Stanowi smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Idealnie upieczona golonka powinna posiadać aromat piwa i warzyw.