Jak dopasować garnek żeliwny do zapotrzebowania?


Miłośnicy gotowania często są posiadaczami żeliwnych garnków. Ze względu na ich korzystne właściwości, wiele osób rozważa zakup akcesoriów z tej kategorii. Naczynia tego typu odnaleźć można w wielu kształtach i rozmiarach. Pojawiają się tu też modele standardowe i emaliowane. Jak dopasować garnek żeliwny do własnego zapotrzebowania?

Rodzaje przygotowywanych potraw

Naczynia z tej kategorii są wyjątkowo cenione ze względu na swoją uniwersalność. Nadają się do gotowania na kuchenkach gazowych, indukcyjnych oraz w piekarnikach. Można przyrządzać w nich wiele różnorodnych potraw. Pojawiają się tu dania jednogarnkowe, pieczenie, gulasze, zupy, a nawet desery i chleb.

Wybierany garnek warto dopasować do planowanego zastosowania. Klasyczne dania obiadowe i jednogarnkowe potrawy przyrządzać można w standardowych, okrągłych modelach. W takich często wypieka się również chleb, choć w jego przypadku kształt może być dowolny. Owalne brytfanny są za to polecane do pieczeni mięsnych, rybnych i zapiekanek.

Wielkość garnka a ilość osób

Aby garnek żeliwny jak najlepiej spełnił swoje zadanie, należy dopasować jego wymiary do ilości osób, jakie będą jadły przyrządzone potrawy. Ze względu na mnogość rozmiarów, bez problemu można znaleźć model dopasowany do zapotrzebowania.

Do dań obiadowych dla 2-3 osób zaleca się wybór garnka o średnicy ok. 33 cm. W przypadku gotowania małych porcji lub szykowania jedzenia dla jednego domownika, odpowiednie będą modele o średnicy ok. 20 cm. Planując pieczenie chleba, należy zastanowić się, ile osób będzie go jadło. Zwykle wykorzystuje się tutaj modele o średnicy powyżej 20 cm. Odpowiednia długość brytfanny służącej do przygotowania pieczeni to z kolei 40 cm.

Jaki garnek wybrać?

Wśród dostępnych modeli pojawiają się garnki standardowe i emaliowane. Warto wiedzieć, że pierwsze z nich wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Przed pierwszym użyciem konieczne jest posmarowanie naczynia jadalnym tłuszczem. Zabieg powinien być regularnie powtarzany.

Garnki emaliowane nie wymagają dodatkowej impregnacji, są również mniej podatne na rdzewienie. Niezależnie od rodzaju wybieranego modelu należy zwrócić uwagę na jego jakość. Zaleca się kupować naczynia sprawdzonych producentów, które nie posiadają widocznych skaz ani uszkodzeń.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.