Zdrowie przez cały rok dzięki suszonym warzywom


W owocach i warzywach zawartych jest dużo wartościowych składników odżywczych. Warto z tego korzystać, co niestety nie zawsze bywa możliwe. Najłatwiejszy dostęp do zdrowych produktów ma miejsce latem i jesienią, natomiast podczas zimy ciężko o świeże i soczyste warzywa. Można je jednak wysuszyć i w ten sposób zachować na dłużej.

Suszenie różnego rodzaju warzyw

Niektóre z warzyw suszą się łatwiej, inne trudniej. W procesie tym chodzi o stopniowe usunięcie soku z warzywa, dzięki czemu nie będzie się psuło podczas długotrwałego przechowywania. Suszone warzywa mogą zachować kolor, zapach i inne korzystne właściwości, ale jedynie wtedy, gdy suszenie będzie wykonane prawidłowo.

Warzywa poddaje się działaniu odpowiedniej temperatury – niekoniecznie musi być bardzo wysoka. Czasami do uzyskania estetycznie wyglądających i dobrze zabezpieczonych przed gniciem suszonych warzyw wystarczy umieszczenie ich w przewiewnym miejscu.

Domowe sposoby na suszenie

W domach prywatnych często spotyka się własnoręcznie robione suszarki z palet lub sznurków – na te można nawlec plasterki lub cząstki warzyw i pozostawić w wybranym miejscu. Bywa, że taka suszarnia znajduje się na balkonie, na strychu lub nawet na dachu. W ten sposób suszone warzywa zachowują piękne, naturalne kolory i są bardzo smaczne.

Niekiedy praktykowana jest metoda z wykorzystaniem piekarnika. Do uzyskania suszonych warzyw konieczne jest umieszczenie wewnątrz urządzenia przygotowanej wcześniej porcji, a następnie włączenie nagrzewania na ok. 50 stopni. Niektórzy zalecają pozostawienie takiej temperatury nawet przez całą noc.

Co dalej z warzywami?

Suszenie to jedno, ale żeby zachować wysoką jakość suszonych warzyw na długi czas, trzeba zadbać o odpowiednie ich przechowywanie. Warto zainwestować w papierowe torebki, które są przewiewne i dają gwarancję, że warzywa nie będą się psuć. Papier pochłania wilgoć z powietrza – co jednak nie znaczy, że warzywa w woreczku można przechowywać byle jak.

Niekiedy praktykuje się słoiki, ale nie wszystkie warzywa włożone do słoików będą dość długo świeże. Słoik zapewnia szczelność, o ile będzie dobrze zakręcony. Nawet najmniejsza kropla wilgoci sprawi, że produkt zepsuje się. Podobnie działają plastikowe pojemniki, w przypadku których trzeba regularnie sprawdzać szczelność.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..