Czym wyróżniają się dobre spieniacze do mleka?


Spieniacze do mleka to bardzo proste urządzenia, dzięki którym możliwe jest tworzenie pienistej warstwy mleka na cappuccino albo latte. Producenci oferują wiele różnych spieniaczy do mleka, które doskonale sprawdzą się nie tylko w warunkach domowych, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze spieniacza do mleka?

Dobry spieniacz do mleka powinien posiadać magnetyczny system mieszający, w którym to mieszadło nie jest bezpośrednio przytwierdzone do podłoża. Mieszadła obracają się za pomocą systemu magnesów, dzięki czemu można liczyć na cichą pracę i bezproblemowe czyszczenie.

Dobre spieniacze do mleka wyposażone są w gumowe nóżki antypoślizgowe, dzięki którym nie ma ryzyka ślizgania się po blacie kuchennym. Przy wyborze sprzętu kuchennego należy zwrócić uwagę również na jego design, który dla wielu osób odgrywa kluczową rolę. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się śnieżnobiałe modele w polerowanej powłoce, które pasować będą praktycznie do każdej kuchni.

Spieniacze są urządzeniami, które pracują praktycznie każdego dnia. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, aby postawić na modele, które są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości.

O czym należy pamiętać?

Przeglądając spieniacze do mleka dostępne na półkach sklepowych należy zwrócić uwagę na to, czy można je myć w zmywarce. Godne polecenia są urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu bez problemu można myć je w zwykłej zmywarce.

Najlepsze spieniacze do mleka posiadać specjalne zabezpieczenia przed przegrzaniem. Urządzenia tego typu zaprojektowane są w taki sposób, aby automatycznie się wyłączyć, gdy grozić będzie przegrzanie.

Warto na samym końcu wspomnieć o tym, że wiele spieniaczy do mleka jest na baterie. Niestety nie wszyscy producenci dostarczają w zestawie baterie typu paluszki, dlatego też należy je dokupić, aby móc ubijać pianę.

Jakie mleko można spieniać?

Wysokiej klasy spieniacz umożliwia spieniania mleka pełnego, odtłuszczonego, migdałowego i sojowego. Konsystencja mleka w dużym stopniu zależy nie tylko od wybranego sprzętu, ale również od rodzaju mleka.

Spienione mleko można wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznego latte. Spieniacz doskonale nadaje się do gorącej czekolady albo chai latte.

Spieniacze do mlekadostępne są w ofercieGastrosilesia.pl.