Pojemniki plastikowe na mięso i wędliny, to niezbędny element wyposażenia każdego zakładu przetwórstwa mięsnego. Niezbędne są również do transportu i przechowywania wyrobów mięsnych w hurtowniach spożywczych. Jakie cechy powinny posiadać?
Funkcje pojemników masarskich
Pojemniki plastikowe na mięso, zwane również pojemnikami masarskimi, służą zarówno do przechowywania mięsa surowego przeznaczonego do produkcji wędlin i innych wyrobów mięsnych, jak też do przechowywania i transportu wyrobów gotowych. Dzięki bocznym uchwytom, są łatwe do przenoszenia, a ich budowa umożliwia bezpieczne składowanie pionowe. Pojemniki masarskie miewają również otwory umożliwiające odpływ nadmiaru wody.
Wymogi sanitarne, jakie powinny spełniać pojemniki masarskie
Pojemniki na mięso używane są wielokrotnie, a po każdym użyciu dokładnie myte i wyparzane. Dlatego też wykonywane są z materiałów odpornych na odkształcenia, uszkodzenia mechaniczne, a do pewnego stopnia również wysoką temperaturę. Jednak nawet pojemniki wysokiej jakości, od najlepszych producentów, czasem ulegają uszkodzeniom. Nie powinno się używać pojemników na mięso pękniętych, bądź posiadający w dnie lub ściankach głębokie zarysowania. W mikroszczelinach mogą bowiem gromadzić się szkodliwe drobnoustroje. Oszczędzanie na wymianie uszkodzonych pojemników może więc skończyć się dla producenta mięsa i wędlin znacznie poważniejszymi wydatkami.Pojemniki na mięso używane w zakładach przetwórstwa mięsa i wędlin, muszą posiadać odpowiednie certyfikaty dopuszczania do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Oznacza to, że należy unikać zakupu tego typu wyposażenia po okazyjnej cenie bez odpowiedniej dokumentacji.
Plastikowe pojemniki na mięso, a ekologia
Wprawdzie trudno nazwać tworzywo sztuczne, z jakiego wykonane są pojemniki masarskie materiałem ekologicznym, pamiętajmy jednak, że są to pojemniki wielokrotnego użytku. Tworzywo, z jakiego są wykonane może również po zużyciu się pojemnika zostać poddane recyklingowi. Przy właściwym postępowaniu z pojemnikami plastikowymi na mięso i wędliny, mogą one bardzo długo służyć bez pogorszenia swojego stanu i stopnia funkcjonalności.
Gdzie warto zaopatrywać się w pojemniki na mięso?
Pojemniki na mięso przeznaczone do użytku przemysłowego, powinny pochodzić od sprawdzonych dostawców sprzętu i opakowań dla zakładów przetwórstwa żywności.