Granita


Granita jest jednym z rodzajów napojów, które są idealnym sposobem na ochłodę podczas ciepłych dni i upałów. Napój ten można zakupić lub przygotować samodzielnie w domu.

Czym jest granita?

Granita jest połączeniem tradycyjnego napoju wraz z deserem. Przygotowywana jest ona na bazie kawy lub soków owocowych takich jak sok pomarańczowy czy sok cytrynowy. Napój ten posiada w swojej strukturze cząstki lodu, dlatego jest on idealnym orzeźwieniem podczas upalnych dni. Tradycyjna granita przygotowywana jest z wody, cukru oraz soku z cytryny. Jednakże w obecnych czasach do jej przygotowywania wykorzystywane są specjalne urządzenia, którymi są granitory. Granitor umożliwia uzyskanie granity poprzez połączenie specjalnie przygotowanego gotowego syropu wraz z wodą oraz schłodzenie go.

Smaki granity

Granity napoje są produktami często sprzedawanymi w różnego rodzaju miejscach turystycznych. W tym przypadku są one wytwarzane przez specjalnego rodzaju urządzenia, co już zostało wcześniej wspomniane. Jednakże granitę można również przygotować samodzielnie w domu.

Najważniejszy podczas jej tworzenia jest wybór smaku, bo to on jest decydującym czynnikiem w powodzeniu całego procesu. Oryginalna granita ma smak zbliżony do miętowego, pomarańczowego oraz cytrynowego. Jednakże popularne smaki obejmują także smak kawy oraz smak migdałów. W Polsce granitę można przygotować z produktów sezonowych takich jak truskawki czy maliny z dodatkiem nut cytrusowych takich jak cytryna. Cytryna jest idealnym składnikiem tego napoju, ponieważ nadaje mu orzeźwiający smak, co jest niezwykle potrzebne podczas upałów.

Przygotowanie granity

Przygotowanie napoju takiego jak granita nie jest zadaniem trudnym. W przypadku polskich owoców sezonowych takich jak maliny czy truskawki należy je wcześniej zmiksować z cukrem, a następnie dodać wodę z sokiem z cytryny. Po wymieszaniu mieszankę należy wstawić do zamrażalnika w celu jej zmrożenia. W przypadku chęci wykonania granity kawowej należy wykonać kawę z cukrem oraz śmietanką, a następnie ją zmrozić. Tradycyjna granita natomiast wykonana jest z wody z dodatkiem soku z cytryny oraz cukru, które się miesza, a następnie wstawia do zamrażalnika w celu lekkiego zmrożenia.