Obecnie trwa sezon na grzyby, wiele osób spaceruje po lesie w poszukiwaniu zdrowych, pięknych grzybków, które później będzie można przyrządzić i zjeść. Najpopularniejsze są grzyby marynowane, mają wielu zwolenników i można bardzo łatwo je przyrządzić. Jak marynować grzyby i jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie?
Marynowanie grzybów krok po kroku
Marynowane grzyby są ugotowane i zamarynowane w specjalnej zalewie octowej. Zalewę można przygotować w bardzo prosty sposób, wystarczy dodać ocet, cebulę oraz przyprawy. Można wykorzystać ocet winny, zwykły albo jabłkowy. Najlepsze do marynowania będą kurki, gąski, pieczarki, maślaki, opieńki, rydze, borowiki, można zamarynować także podgrzybki i prawdziwki. Marynata może być słodka, pikantna lub lekko kwaśne, to ostatnie będą najzdrowsze.
Grzyby czyścimy z piasku i innych zanieczyszczeń i je gotujemy we wrzątku z solą. Długość gotowania powinna zależeń od rodzaju grzyba. Na przykład rydze powinny się gotować tylko 5 minut, natomiast podgrzybki, maślaki, borowiki 10-15 minut. Najdłużej trzeba gotować gąski i kurki – 20 minut.
Jak wykorzystać podgrzybki marynowane w occie?
Dobrze, mamy zamarynowane grzybki, ale z czym je podawać? Jak jeść podgrzybki marynowane w occie? To przekąska dość uniwersalna, która pasuje do większości potraw. Podgrzybki marynowane doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami mięsnymi. Można podać je do tatara, ale również do zwykłego obiadu na przykład kotleta z ziemniakami. Grzybki równie dobrze można jeść same, jako przekąskę. Będą dobrym urozmaiceniem dla sosów, sałatek warzywnych, różnego rodzaju zimnych przystawek. Dobrze komponują się z nimi także wędliny, potrawy z jaj na twardo i wiele innych. Dużo zależy od tego, jakie mamy upodobania smakowe, a także to, jaką zalewę przygotowaliśmy.
Podgrzybki marynowane w occie są smaczne i pasują do większości potrwa i sałatek, także bez problemu można podawać je na imprezach czy przyjęciach. To bardzo smaczna i ciekawa przekąska, która może znacznie urozmaicić podawaną potrawę. Grzyby marynuje się w bardzo prosty i szybki sposób, dlatego bez wątpienia warto mieć kilka słoików w swojej spiżarce. Poza tym spacerowanie po lesie w poszukiwaniu grzybów to zajęcie bardzo odprężające, dzięki temu można wypocząć, jednocześnie znaleźć grzyby, które później będzie można ugotować albo ususzyć i zjeść. Grzyby są też bardzo często składnikiem farszów.