Już od dłuższego czasu młodzi Polacy chętniej sięgają po zdrowe produkty. Zamiast mocno przetworzonej żywności, częściej wybierane są zdrowsze wersje półproduktów, które w szybki sposób można wykorzystać do przygotowania zdrowych potraw. Ograniczanie cukru oraz dbanie o linię jest ważne dla zdrowia, dlatego coraz częściej można spotkać sklepy ze zdrowymi i ekologicznymi produktami.
Oferta producentów zdrowej żywności
Często słyszy się, że produkty zdrowsze są droższe od tych zwykłych. Nie jest to wcale prawda – część produktów można znaleźć w bardzo atrakcyjnych cenach. Producenci zdrowej żywności mają szeroki wybór żywności, także tańszej. Takie produkty często są dobrą alternatywą dla zwykłych odpowiedników, zawierających dużo sztucznych składników. Można więc znaleźć zdrowszą wersję ketchupu, majonezu czy konfitury, które nie mają dodatkowego cukru w składzie, a także całą masę przetworów prosto z polskich pól i sadów.
Vitapol
Vitapol – producent zdrowej żywności w swojej ofercie ma wiele produktów tradycyjnych dla polskiej kuchni. Grzyby, śliwki, dynia czy buraczki w occie to nie tylko składniki wielu potraw, ale także samodzielna zdrowa przekąska. Z kolei konfitury oraz soki bez dodatku cukru to idealna słodycz dla dzieci, dodatek do zdrowych deserów i ciast. Vitapol kieruje swoją ofertę dla osób dbających o swoją dietę, ale także dla fanów tradycyjnych polskich smaków, które można znaleźć w wersji dużo zdrowszej.
Zdrowa żywność na co dzień
Zdrowe produkty nie muszą być trudne do przygotowania, można znaleźć proste przepisy bazujące na naturalnych produktach i przetworach. Jeszcze kilkanaście lat temu niemal w każdym domu wykonywało się przetwory na zimę, dzisiaj większość osób nie ma już czasu na własnoręcznie przygotowywanie przetworów owocowych czy warzywnych. Vitapol – producent zdrowej żywności oferuje smak domowych przetworów w swoich produktach. Pełne letniego smaku owoce zamknięte w konfiturze czy świeżo zebrane warzywa w postaci przetworów idealnych do zup i sałatek to tylko mała część szerokiej oferty produktów.
Większa świadomość na temat zdrowego odżywiania ma pozytywny wpływ na całe społeczeństwo, dużo zależy od edukacji najmłodszych pokoleń, tak aby przekazać najmłodszym pozytywne wzorce odżywiania się. Sięganie po zdrowe soki zamiast kolorowych napojów czy korzystanie z konfitur zawierających naturalne cukry to małe czynności, które są pozytywne dla zdrowia i samopoczucia, a także bardziej ekologiczne od żywności w plastikowych opakowaniach.