Różnice między sorbetem i granitą


Latem, czyli w okresie kiedy możliwość zjedzenia czegoś chłodzącego jest szczególnie pożądana, popularnością cieszy się granita. Niekiedy jest ona mylona z innym lodowym deserem, czyli sorbetem. Czym różnią się one między sobą i jak samodzielnie przygotować granitę?

Czym jest granita?

Jest to sycylijski deser, który oryginalnie był robiony z połączenia wody, cukru oraz świeżo wyciskanego soku z cytrusów. Ma on bardzo oryginalną ziarnistą konsystencję. We Włoszech je się go ze słodką bułeczką brioche. W Polsce niekiedy również można spotkać się z taką formą podania, jednak zwykle jest serwowany samodzielnie w szklanym pucharku.

Coraz częściej można dostać granitę, która nie ma smaku cytrusów. Obecnie w wielu miejscach ten deser jest serwowany również w innych smakach, na przykład arbuzowym, truskawkowym czy brzoskwiniowym. Niezależnie od tego jaki smak się wybierze, można mieć pewność, że ten ziarnisty deser będzie bardzo orzeźwiający.

Różnice między sorbetem i granitą

Jak już wspomniano, granitę wykonuje się z wykorzystaniem wody, cukru i soku, ewentualnie syropu owocowego. Do zrobienia sorbetu są natomiast potrzebne zamrożone owoce. Te dwa desery różni również konsystencja.

Granita ma formę charakterystycznych granulek, sorbet jest bardziej zwarty i gładki. Dodatkowo sorbety są często napowietrzane, takich zabiegów nie wykonuje się podczas przygotowania włoskiego lodowego napoju.

Samodzielne przygotowanie granity

Granita jest deserem, który zyskał w Polsce dużą popularność, wobec czego obecnie można bez trudu dostać go w lodziarniach, kawiarniach czy restauracjach. Mimo to nie brakuje osób, które chciałyby mieć możliwość samodzielnego przygotowania tego lodowego napoju w domowych warunkach.

Aby to zrobić można zdecydować się na zakup granitora, który pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję deseru. Można też wykonać go bez dodatkowego sprzętu, choć wówczas będzie to oczywiście wymagało więcej pracy. Po zmieszaniu wody ze specjalnym syropem do granity lub sokiem owocowym, należy zacząć mrozić deser. Co około pół godziny należy go wyciągać z zamrażalnika i mieszać przy użyciu widelca.