Jak założyć zakład przetwórstwa owoców i warzyw?


Przetwórstwo owocowo warzywne to świetny pomysł na biznes. Przetwory, które kupujemy w sklepach, a nie robimy samodzielnie, coraz częściej stanowią element naszej kuchni. Jak założyć zakład przetwórstwa owocowo warzywnego?

Czym zajmuje się zakład przetwórstwa owocowo warzywnego?

Przetwórstwo owocowo warzywne daje ogromne możliwości. Polega na przerobie warzyw i owoców.

Najbardziej podstawowym działaniem zakładu przetwórstwa jest produkcja dżemów, konfitur, powideł i marmolad. Z roku na rok wzrasta produkcja soków i nektarów w kartonach. Które stały się poważną konkurencja dla napojów gazowanych.

Przetwórstwo owocowo warzywne to również produkcja miodów pitnych, win owocowych i suszu. Do wypieków bardzo często są wykorzystywane konserwy owocowe, a do dań mięsnych warzywne.

Kolejnym działem przetwórstwa owocowo warzywnego są mrożonki warzywne i owocowe, które są równie chętnie wykorzystywane jak konserwy.

Warto pamiętać, że przetwórstwo owocowo warzywne w dużej mierze jest pracą sezonową. Latem przedsiębiorstwa koncentrują się na produkcji soków, zimą dżemów, konfitur i marynat.

Formy prowadzenia działalności przetwórczej

Przetwórstwo owocowo warzywne można prowadzić jako działalność osoby fizycznej. Można prowadzić również przedsiębiorstwo jako spółkę jawną, komandytową, komandytowo-akcyjną, z ograniczona odpowiedzialnością lub akcyjną. Wszystkie rodzaje spółek należy zarejestrować w Krajowym Rejestrze Sądowym.

Kolejnym krokiem jest wybranie numeru klasyfikacji PKD, który będzie określał dokładnie rodzaj prowadzonej działalności. Przetwórstwo owocowo warzywne wiąże się z trzeba rodzajami klasyfikacji:

10.31.Z – Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków,

10.32.Z – Produkcja soków z warzyw i owoców,

10.39.Z – Pozostałe przetwarzanie warzyw i owoców.

Są to pierwsze kroki, które musi wykonać każdy przedsiębiorca rozpoczynający działalność.