Najlepsze syropy owocowe


W okresie jesienno-zimowym syropy owocowe chętnie dodawane są do herbaty lub wody. Są świetnym dodatkiem do deserów, podkreślając ich smak. Zmieniając ilość dodawanego syropu za każdym razem można uzyskać inny aromat i smak napoju.

Syropy owocowe — właściwości

Poza walorami smakowymi syropy posiadają również wiele pozytywnych właściwości. Każdy owoc jest źródłem innych witamin, dlatego właściwości syropów uzależnione są od rodzaju owoców.
Syrop z malin, chyba najbardziej popularny posiada wiele witamin i minerałów. Pozytywnie wpływa na serce, a w trakcie przeziębienia walczy z temperaturą i innymi objawami. Innym syropem o właściwościach leczniczych jest ten wykonany z czarnego bzu. Działa on przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dodatkowo wspomaga odporność.

Producent syropów owocowych — najlepsze receptury

Najlepsze syropy to te znajdujące się w spiżarniach naszych babć. Każda butelka zawiera tylko naturalne składniki i dużo babcinej miłości. Dlatego smak tych produktów kojarzy nam się ze szczęściem. Najlepsi producenci starają się odtworzyć ten smak, zależy im także na tym, aby w każdej butelce znajdowały się tylko naturalne składniki. Bez barwników, bez konserwantów — bezpieczny skład jest gwarancją jakości. Takie soki owocowe można podawać nawet dzieciom.
Aby powstał najlepszy syrop owocowy najpierw owoce tłoczone są na zimno. W ten sposób powstaje sok, który zostaje delikatnie podgrzany. Do ciepłego soku dodawany jest cukier. Tak przygotowany napój jest pasteryzowany do odpowiedniej temperatury.

Syropy owocowe producent — jak wybrać najlepsze?

Smak i jakość syropu uzależnione są od metody powstawania oraz odmiany owoców, z których go zrobiono. Najlepszej jakości owoce dają odpowiedni smak, kolor, mętność i osad. Wbrew pozorom dwie ostatnie cechy są pożądane w przetworach tego typu. Świadczą one o ich naturalności.
Choć dodatek cukru jest niezbędny do wyprodukowania syropu, to można go zredukować do niezbędnego minimum. Poza tym wielu producentów stara się zamieniać biały cukier na ten wyprodukowany z trzciny. Wszystko po to, by sprostać wymaganiom konsumentów.
Chcąc wybrać najlepszy produkt należy zapoznać się z etykietą i wybrać tylko taką butelkę, na której nie widnieją informacje o dodatkowych barwnikach i konserwantach.