O tym, że warzywa powinny stanowić ważny element każdej diety, wiadomo nie od dziś. Jak jednak korzystać z nich, gdy pora roku nie sprzyja kupowaniu ich świeżych egzemplarzy? Rozwiązaniem problemu mogą okazać się suszone warzywa, warto więc przyjrzeć się bliżej możliwościom, jakie otwierają przed nami.
Właściwości suszonych warzyw
Jednym z najważniejszych pytań odnoszących się do suszonych warzyw jest pytanie o to, czy zachowują one swoje właściwości tak samo, jak ma to miejsce w przypadku warzyw świeżych. Jeśli proces suszenia był przeprowadzony prawidłowo, odpowiedź na nie jest twierdząca. Nawet jeśli są mniej korzystne dla zdrowia niż świeże warzywa, możemy mówić jedynie o minimalnej utracie wartości odżywczych. Nadal posiadają węglowodany i kwasy organiczne, a nawet jeszcze więcej błonnika niż warzywa świeże.
Proces suszenia jest zresztą korzystny dla warzyw nie tylko dlatego, że wzbogaca je w błonnik. Dzięki jego przeprowadzeniu możemy liczyć na zahamowanie rozwoju bakterii, warzywa przestają być więc podatne zarówno na powstawanie grzybów, jak i pleśni. Oczywiście, nie wszystkie suszone warzywa są jednakowo wartościowe. Decydując się na ich zakup warto zainteresować się więc tym, jaki jest skład konkretnego produktu. Niestety, nie wszyscy producenci są tak samo godni zaufania. Może okazać się więc, że mamy do czynienia z suszonymi warzywami, które mają w swoim składzie także konserwanty. Dość powszechną może być również praktyka polegająca na dodawaniu do nich cukru.
Jak wykorzystywać warzywa w suszonej postaci?
Gdy już udało nam się kupić suszone warzywa i jesteśmy zadowoleni z ich składu, możemy zacząć zastanawiać się na tym, jak ich użyć. Tu warto podkreślić, że są one znane z tego, jak dobrze podkreślają smak kolejnych potraw. Są bardzo aromatyczne, już ich niewielka porcja wystarczy więc, aby wzbogacić smak zupy, sałatki albo dania mięsnego.
Oczywiście, wykorzystywanie ich w charakterze przyprawy, nie jest jedynym sposobem ich zastosowania. Jeśli zależy nam na cieszeniu się ich smakiem, możemy rozważyć również możliwość zastąpienia nimi świeżych warzyw. Tu warto wspomnieć choćby o suszonych pomidorach będących pełnoprawnym składnikiem wielu potraw. Warto jednak pamiętać, że w podobny sposób można wykorzystać także wiele innych suszonych warzyw.