Nie ma dobrej kuchni bez świetnych jakościowo przypraw. Oczywiście zawsze na pierwszym miejscu będą doskonały produkty potrzebne do przygotowania dań, ale aromatyczne i świeże przyprawy są również ważne. To właśnie ona podkreślają smak i wydobywają różne aromaty. Niezwykle polecany jest między innymi susz warzywny, który można dodawać chociażby do zup czy dań opartych o kaszę czy ryż.
Domowy susz warzywny
Dlaczego tego typu przyprawę warto zrobić samemu w domu? Niestety bardzo często gotowy susz warzywny ze sklepu to tak naprawdę nieduża ilość warzyw połączonych z solą oraz sztucznymi konserwantami i sztucznymi aromatami. Jednym słowem taka gotowa przyprawa jest naszpikowana chemią. Jej smak oraz zapach są naprawdę bardzo intensywne, niestety niejednokrotnie zabijają naturalny smak produktów, z których przygotowano potrawy. Przez to danie niestety nie zachwyca. Dużo lepiej sprawdza się zatem domowy susz warzywny, które można przygotować bez problemu samemu w domu. To bardzo proste i bardzo ekonomiczne. Taka przyprawa długo zachowa swoją świeżość i aromat, fantastycznie podkreślając smak dań. Warto od razu przygotować większą ilość suszu i podarować na przykład komuś bliskiemu. To może być doskonały pomysł na prezent na przykład z okazji świąt.
Od czego rozpocząć przygotowania domowego suszu warzywnego?
Aby samemu zrobić susz z warzyw, trzeba przygotować takie jarzyny jak marchewka i pietruszka, seler oraz cebula. Można też skorzystać z pora oraz liści lubczyku oraz natki pietruszki. Oczywiście susz można przygotować z większej ilości warzyw, wszystko zależy od osobistych upodobań smakowych. Warzywa należy raczej drobno pokroić, a następnie umieścić w suszarce do warzyw albo w piekarniku. Muszą powoli suszyć się. Ten etap trwa najdłużej. Gdy warzywa będą już suche, trzeba je ze sobą wymieszać i umieścić w słoiku lub innym naczyniu tego typu. Najlepiej użyć naczynia ze szczelną pokrywką, tak by aromaty się nie ulatniały.
Do czego stosować susz warzywny?
W jaki sposób można wykorzystać tego typu domową przypraw? Będzie ona wyśmienita do przyprawiania między innymi zup oraz sosów. Poza tym świetnie sprawdzi się również do dań na bazie kaszy czy ryżu oraz do przyprawiania mięsa. To naprawdę bardzo uniwersalna przyprawa.