Różnorodne mrożone desery


Niemalże każdy z nas uwielbia różnego rodzaju desery. Cześć z nich m.in. desery mrożone najczęściej zjadamy latem, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się ich smakiem w inną porę roku. Do najpopularniejszych w Polsce deserów mrożonych zaliczamy lody, granitę i sorbety. Czym się różnią? Jaka jest ich historia?

Od starożytności do dziś

Chociaż większość osób może zakładać, że początek deserów lodowych wiąże się bezpośrednio ze skonstruowaniem pierwszych zamrażarek (lata 40 XX w.), to w rzeczywistości historia tychże przysmaków jest znacznie dłuższa.

Różnymi formami lodowych, mrożonych i schładzanych deserów cieszyli możnowładcy już w Cesarstwie Rzymskim, starożytnej Persji, jak i w Cesarstwie Rzymskim.

Cieszące podniebienia desery są z nami (przynajmniej) od początków zorganizowanej państwowości. Obecnie do najpopularniejszych mrożonych deserów zaliczamy:

– granitę,
– sorbet,
– lody.

Wszystkie z nich posiadają różnorodne wariacje. Aczkolwiek to, co łączy je wszystkie to lód. Obecnie dla wielu osób sorbet oraz granita to jeden rodzaj deseru, aczkolwiek jest to mylne. W rzeczywistości mimo podobieństw są to różne desery. Czym się charakteryzują?

Czym jest granita?

Granita to sycylijski przysmak, który zdobył serca milionów ludzi na całym świecie. Deser najczęściej wykonywany jest z odpowiedniego połączenia soku owocowego oraz wody. Niemniej jednak zdarzają się wariacje zawierające części owoców. Najważniejszym warunkiem, który musi spełnić każda granita jest świeżość owoców.

Nie mogą być one zamrażane, a sok powinien byś świeżo wyciskany. Co ważna każda granita charakteryzuje się ziarnistą strukturą lodu Najczęściej wybierane są owoce cytrusowe, przede wszystkim cytryny, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować:

– granaty,
– owoce leśne,
– jeżyny,
– truskawki itp.

Czym jest sorbet

Podane informacje powinny nam pomóc w odróżnieniu sorbetu od granity napoje, soki, czy też owoce wykorzystywane przy tworzeniu sorbetu nie muszą być świeże. Tzn., że nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tworzeniu deseru użyć sok lub owoce wcześniej zamrożone. Oprócz tego sorbety odróżniają się od granity konsystencją. Nie jest on ziarnista, a raczej gładka i puszysta.

Warto nadmienić, że puszystość jest też rezultatem dodatkowego napowietrzania deseru. Część osób w celu poprawienia konsystencji sorbetu decyduje się na dodanie do niego białka, niemniej jednak nie jest to konieczne. Ze względu na swoją konsystencję sorbety mogą być podawane m.in. na talerzu. Z kolei granita jest zawsze serwowana w szklance.