Masz ochotę na jakiś orzeźwiający deser, który uraczyłby twój apetyt na słodkie, ale jednocześnie dostarczyłby ci pewnych składników odżywczych i nie byłby zbyt kaloryczny? W takim razie granita będzie wyborem idealnym! Oto trzy różne przepisy na ten orzeźwiający deser. W każdym z nich wykorzystasz inne dodatki.
Przepis nr 1 – deser cytrynowy
Klasyka gatunku, gdyż to właśnie z soku cytrynowego na Sycylii zazwyczaj przygotowuje się ten deser. Najpierw musisz go wycisnąć. Użyj do tego celu trzech lub czterech większych cytryn. Zaraz potem stwórz syrop, mieszając duży kubek wody z połową kubka cukru i czekając, aż roztwór się schłodzi.
Sok cytrynowy połącz następnie z syropem, przelej wszystko do dowolnego pojemnika i włóż do zamrażarki. Najlepiej, jeśli co jakiś czas będziesz rozdrabniać kryształy widelcem, aby zbyt mocno się nie zbiły.
Przepis nr 2 – deser pomidorowy
A kto powiedział, że deser musi być bardzo słodki i mocno owocowy? Wspaniałą i bardziej dietetyczną granitę wykonasz właśnie z pomidorów. Obierz je ze skórki, sparz i zmiksuj blenderem na w miarę gładką papkę, a później połącz ze szczyptą soli, słodzikiem (ewentualnie erytrytolem) oraz dużą łyżką octu balsamicznego.
Gotową masę możesz jeszcze przez jakieś sitko, aby pozbyć się większych grudek. Granita powinna trafić do pojemnika, a następnie do zamrażarki. Ponownie pamiętaj o tym, by co jakiś czas zamieszać ją widelcem.
Przepis nr 3 – deser kawowy
Jeżeli natomiast chcesz zastąpić sobie takim deserem poranne śniadanie, zadbaj o to, by działał on pobudzająco i stwórz go z mocnej kawy – najlepiej dwóch jej dużych szklanek. Kofeinowy roztwór dosłodź do smaku lub w ogóle zrezygnuj z używania cukru. Granita będzie też nieco smaczniejsza, jeżeli dodasz do niej trochę cynamonu.
Gotową masę schładzasz w zamrażarce, ponownie nie zapominając o jej mieszaniu. Jako że taki kawowy deser może być jednak delikatnie zbyt intensywny i zbyt gorzki, najlepiej jeść go z jakimiś dodatkami – chociażby klasyczną bitą śmietaną lub świeżymi owocami.