W pięknym, klimatycznym Sandomierzu jest wiele miejsc, gdzie można zjeść smaczne posiłki przygotowane z lokalnych produktów. Miejscowi oraz turyści przyjeżdżający do tego wyjątkowego miasta coraz częściej stawiają na restauracje, w których można zjeść typowe potrawy regionalne. Jaka więc restauracja w Sandomierzu cieszy się największym uznaniem wśród klientów? Odpowiedź poniżej.
Wyjątkowa kuchnia
Coraz więcej Polaków jest bardzo wymagających, jeśli chodzi o dania w restauracjach, dlatego też szefowie kuchni bardzo się starają, by wyjść klientom naprzeciw i serwować im pyszne, kolorowe, pięknie podane danie na bazie lokalnych produktów.
Restauracja w Sandomierzu stawia więc na ciekawe smaki, których nie znajdzie się nigdzie indziej. Niesztampowe połączenie produktów oraz eksperymentowanie z wieloma tradycyjnymi daniami sprawia, że powstały niesamowite dania, na które wielu smakoszy często powraca.
To warto zjeść
Kuchni regionalnej obowiązkowo trzeba spróbować będąc w Sandomierzu. W dobrej restauracji można natrafić na niesamowitą zupę gulaszową z grzybami. roladę schabową z farszem z kaszy i grzybów w sosie, zalewajkę świętokrzyską, schab po sandomiersku i obłędne pierogi z grzybami.
Nie zabraknie także słodkości. Ciasta pieczone przez lokalne gospodynie na długo zapadną w pamięci każdemu, kto uwielbia słodycze. Będąc w tym mieście obowiązkowo trzeba spróbować jabłecznika i sernika w klasycznej wersji. Każda restauracja zaserwuje te ciasta gościom po znakomitym, obfitym drugim daniu.