Urządzeń gastronomicznych jest bardzo dużo, przykładem mogą być granitory. Tego typu urządzenia największą popularnością cieszą się latem, gdy na dworze jest skwar a turyści poszukują czegoś super orzeźwiającego. Granita czy sorbet to bardzo proste desery, powstają na bazie wody i soku z naturalnych owoców. Czasami bazą sorbetu jest jogurt lub lody. Zresztą posiadając w swoim punkcie granitory, można tworzyć bardzo ciekawe kulinarne, eksperymentalne dania.
Czym jest granitor?
Granitor to też taka maszyna do sorbetów, urządzenie o bardzo szerokim spektrum zastosowania. Najczęściej spotykany jest on przy różnych punktach gastronomicznych, na imprezach plenerowych czy też różnego rodzaju eventach. Granita czy sorbet to idealny posiłek orzeźwiający, który największą popularnością cieszy się latem. Doskonale schłodzone granity lub mleczne sorbety są ulubione zarówno przez milusińskich jak i dorosłych.Maszyna do sorbetów, pod nazwą granitor pozwala na zrobienie superorzeźwiających napojów lub deserów.
Jak zbudowane są granitory?
Tego typu urządzenia posiadają komory, w których mieszane są poszczególne substancje, potrzebne do przygotowania granity lub sorbetu. Komory wykonane są ze szkła i są podświetlane, czyli cały proces mieszania jest bardzo dobrze widoczny. Jest to bardzo ładny i efektowny widok bowiem mieszaniny są w różnych kolorach. Odpowiednie owocowe syropy nadają substancji dany kolor. Granita z ananasa ma kolor żółty, z kiwi zielony, z owoców leśnych fioletowy. Każdy granitor ma dodatkowe funkcje, takie jak regulacja temperatury, gęstości granity, wielkości mieszanego produktu.Są maszyny do sorbetów małe i duże. W przypadku gdy kupuje się granitor do punktu mobilnego, lepiej jest kupić maszynę mniejszych rozmiarów.
Owocowe pyszności
Granita czy sorbet to desery zrobione na bazie naturalnych soków owocowych. Forma takich deserów jest tak ładna i apetycznie wyglądająca, że może być idealnym dopełnieniem dziecięcej diety. Jeśli dziecko nie chce jeść owoców, można mu zaproponować pyszną i kolorową granitę. Poszczególne smaki można ze sobą mieszać i w ten sposób uzyskać jeszcze ciekawszą formę smacznego deseru.Dla dzieci, producenci syropów do granity, wprowadzili na rynek syropy o smaku coli i smaku gumy balonowej.