Początki cateringu w Polsce sięgają lat 80. ubiegłego stulecia. Jednoosobowe firmy prowadziły swoją działalność kucharską we własnej domowej kuchni (po uzyskaniu zgody sanepidu). Przeważnie przygotowywano obiady zamawiane grupowo na szkolenia i inne zjazdy. Obecnie każdy z nas może korzystać z tego rodzaju usług.
Catering w ciągu 40 lat zmienił się niewyobrażalnie
Pierwsze dania, jakie były serwowane to pierogi o różnych nadzieniach, ziemniaki, ryż, kasza, surówka, mięso w różnych wariantach. Obecnie menu jest tak szerokie, jak wymagania konsumentów. Catering dietetyczny w Bydgoszczy serwuje pyszne i kolorowe posiłki nie tylko tradycyjne, ale również uwzględnia rodzaj stosowanego przez nas sposobu żywienia.
Dzięki temu bez żadnych przeszkód możemy korzystać z usług cateringowych. W diecie pudełkowej znajdziemy wszystkie te składniki, które chcemy. Nie musimy tłumaczyć, jakie produkty w danej diecie mają się znajdywać. Zatrudnieni specjaliści mają opanowaną rzetelną wiedzę w tym zagadnieniu.
Catering dietetyczny w Bydgoszczy dla wszystkich
Posiłki przygotowywane w bydgoskiej firmie cateringowej może poszczycić się znakomitymi daniami. Są one idealnie dopasowywane do poszczególnych diet. Znajdą więc tutaj pyszności osoby lubiące dietę roślinną, a także mięsną.
Catering dietetyczny w Bydgoszczy dba bowiem o wszystkich konsumentów. Uwzględnia zatem nie tylko diety podstawowe, ale też lecznicze. Będzie więc dieta wegańska, wegetariańska, ketogeniczna, tradycyjna, frutariańska, wątrobowa, żołądkowa, cukrzycowa itp.
Catering już w starożytności?
Tak, dystrybucją posiłków trudniono się już w zamierzchłych czasach. Niemniej dostarczano go w opakowaniach zbiorowych (kotłach, dzbanach itp.), a gdy wynaleziono puszki do konserw, także w ten sposób (szczególnie żołnierzom). Obecna działalność cateringowa działa już inaczej, aczkolwiek catering dla osób ubogich i bezdomnych może przypominać ten sprzed wieków.
Służby społeczne mają w tym celu wyznaczone miejsca, gdzie podjeżdżają samochodem dostawczym na konkretną godzinę. Otwierają kotły z zupą i herbatą, i nalewają je do jednorazowych opakowań każdej osobie ustawionej w kolejce. Do konsumpcji przygotowane są również pojedynczo pakowane kanapki.