„Urządzenia do sous vide” – nazwa ta może nie być bliska każdemu, kto na co dzień nie zajmuje się gastronomią czy zdrową żywnością. W ostatnim czasie widać jednak duży wzrost zainteresowania tym terminem, przez co zaczyna pojawiać się na dużą skalę w mediach. Czym jest więc ,,sous vide”, co nam daje i czy warto je kupić?
Urządzenia sous vide
Termin pochodzi z francuskiego i oznacza próżnię. Odnosi się ona do metody gotowania potraw, jaką zyskujemy dzięki urządzeniom do sous vide. Przygotowywane są one w niskich temperaturach, które nie przekraczają temperatury wrzenia. Odkryta została w latach 70. i od tej pory stopniowo uzyskiwała popularność. Gotowane w ten sposób mięso, warzywa czy ryby pozwalają uzyskać nam potrawy o naturalnym smaku, podgrzane do danej temperatury.
Sekret torebek próżniowych
W czym tkwi sekret takiego gotowania? Okazuje się, że przyrządzając potrawy w ten sposób zyskujemy naprawdę wiele. Po pierwsze, cieszymi się o wiele smaczniejszymi posiłkami, które mają naturalny smak – nie ma mowy o plastikowym posmaku. Zbędne okazują się także przyprawy. Możemy cieszyć się więc zdrowiem i zaoszczędzonym czasem.
Urządzenie do sous vide – czy warto je zakupić?
Takie urządzenia do sous vide okazują się idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto ceni sobie naturalny smak. Nie musimy także kroić naszego mięsa czy warzyw – wszystko zmieści się w specjalnej, próżniowej torebce. Kolejna zaleta to wydłużony czas przechowywania naszych produktów. Jeśli tylko nasz woreczek próżniowy nie zostanie zerwany, zachowamy świeżość naszego mięsa czy innych produktów. Metoda ta pozwala również otrzymać nam dużą ilość wartości spożywczych, które podczas gotowania w ten sposób nie ,,uciekają”, jak ma się to w przypadku tradycyjnego przyrządzania potraw na patelni i tłustym oleju.
Cyrkulatory
Ciekawym rozwiązaniem jeśli chodzi o wybór konkretnego urządzenia do sous vide okazuje się cyrkulator. Pozwala on gotować nam w naszym garnku, a my nie musimy kupować dodatkowego urządzenia. Jest niewielki, przyczepia się go do garnka i daje mu pole do manewrów. Podgrzeje za nas potrawę z wbudowanym w środku zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Zasilamy je z gniazdka, a szybkość, z jaką przygotuje nasz posiłek docenimy bardzo szybko.
Urządzenia do sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl