Spośród wielu słodkich przysmaków latem wybieramy najczęściej te lekkie i orzeźwiające. Lody bez wątpienia stanowią tutaj najpopularniejszy wybór, jednakże nie można zapominać chociażby o sorbetach czy owocowych szejkach. Coraz popularniejsza staje się także granita lodowa. Jest ona wręcz niezastąpiona podczas upałów, kiedy poszukujemy orzeźwienia.
Czym jest granita lodowa?
Granita to przysmak pochodzący z Sycylii. Występuje najczęściej w dwóch odmianach: owocowej i kawowej. Nie brakuje jednak także innych smaków – obecnie można spróbować granity czekoladowej czy migdałowej. Granitę lodową często porównuje się do sorbetu. Fakt, są to desery podobne, jednakże różnią się one przede wszystkim strukturą.
Biorąc pod uwagę to podobieństwo, można stwierdzić, że granita przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom sorbetów – podobnie jak one świetnie orzeźwia, a także jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż klasyczne lody.
Jak produkuje się granitę?
Obecnie produkcja granity odbywa się z użyciem maszyn. Do tego procesu używa się urządzenia zwanego granitorem. Producent granity do jej wytwarzania wykorzystuje syropy i soki owocowe o różnych smakach, by sprostać gustom klientów i urozmaicić ofertę.
Dzięki wykorzystaniu granitora proces schładzania deseru nie wymaga dużo czasu ani zbyt wiele zachodu. Umożliwia to producentom granity serwowanie je w wielu miejscach – nie tylko w typowych lodziarniach, ale także klubach czy restauracjach.
Domowa granita
Jednakże warto wiedzieć, że granitę lodową bez problemu można przygotować samodzielnie w domu bez wykorzystania specjalistycznego sprzętu. Jest to tym łatwiejsze, że komponenty do granity nie są ani drogie, ani też trudno dostępne. W zależności od wybranego wariantu smakowego potrzebujemy odpowiedniego soku owocowego, wody i cukru.
Wodę i cukier należy gotować aż do uzyskania syropu, a następnie po ostudzeniu dodajemy sok. Tak połączone komponenty do granity wstawiamy do zamrażarki. Następnie co trzydzieści minut należy przemieszać granitę widelcem w celu uzyskania charakterystycznej ziarnistej struktury.
Podawanie
Domową granitę przed podaniem należy wyjąć na około kwadrans, by odpowiednio zmiękła. Warto udekorować ją np. plasterkiem cytryny, pomarańczy lub kawałkami owoców w zależności od smaku naszej granity. Producent granity często decyduje się na podawanie jej w ozdobnych kubkach lub kielichach, jednak nie jest to konieczność.
Granita to prosty przysmak, który z pewnością wart jest spróbowania, szczególnie w okresie letnim. Warto przy tym spróbować zrobić go w domu – dostępność komponentów do granity jest bardzo dobra, a zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się jej walorami smakowymi w zaciszu domowym.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/