Dużo pracy, mało czasu – tak w skrócie wygląda współczesne życie. A gdzie w tym wszystkim miejsce na zdrowe odżywianie? Jak się okazuje, to ciągle możliwe – trzeba tylko znaleźć metody na gotowanie, które pozwolą oszczędzić nam czas!
Gotowanie na zapas wcale nie musi być nudne
Większości z nas gotowanie na kilka dni nie kojarzy się dobrze. Kto chciałby codziennie jeść to samo? I co ze świeżością – przecież odgrzewane potrawy nie są zbyt zdrowe! Na szczęście nowoczesne gotowanie na zapas nie ma nic wspólnego z takimi wizjami. Chodzi o to, by przygotować prosty, ale smaczny plan posiłków na cały tydzień.
Warto wybrać potrawy, które dobrze się mrożą, i przyprawy urozmaicające smak (mieszanki orientalne, włoskie, warzywne od dobrego producenta suszonych warzyw). Raz w tygodniu urządzamy sesję gotowania, wkładamy potrawy do pojemników, a potem – do zamrażarki. I gotowe – teraz codzienne posiłki zajmują kilka chwil!
Posiłki z półproduktów – ale tylko zdrowych!
Kolejnym skutecznym sposobem, który pozwala gotować szybko i dobrze, są na pewno półprodukty. Praktycznie wszystkie dodatki, których będziemy potrzebować okazuj się łatwo dostępne w sklepach. Sprawdzony producent suszonych warzyw dostarczy nam mieszanki na rosół, a ekologiczny sos w słoiku sprawi, że spaghetti pojawi się na stole w 10 minut.
Kupując półprodukty, musimy uważać, by w ich składzie nie znalazły się niechciane dodatki. Glutaminian sodu, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku – to wszystko wrogowie zdrowego stylu życia. Okazuje się jednak, że naturalne sosy, mrożonki i przyprawy są teraz do kupienia niemal wszędzie, więc nie będzie problemu z wybraniem takich, jakie nam odpowiadają.
Szybkowar – nieoceniony w szybkim gotowaniu!
O magii szybkowarów wiedziały już poprzednie pokolenia. To wynalazek, dzięki któremu długie i skomplikowane potrawy zmieniają się w coś, co można przyrządzić w pół godziny! Wiosenna zupa z szybkowaru? Producent suszonych warzyw dostarczy mieszanki na bulion, do tego kilka świeżych gałązek pietruszki, kasza, fasola, i za 20 minut mamy obiad!
Aromatyczny sos do placków ziemniaczanych? Nic prostszego – pomidory, woda, suszone śliwki, przyprawy, grzyby, i do szybkowaru! Oczywiście, obsługa tego urządzenia obwarowana jest pewnymi środkami ostrożności, ale warto się przełamać, jeśli zależy nam na pysznym, pełnym witamin jedzeniu, które nie zabiera czasu.