W polskiej kuchni dodatki do potraw mają duże znaczenie. Większość konsumentów nie wyobraża sobie smaku niektórych dań bez konkretnych przypraw. Niektórzy są zwolennikami potraw pikantnych, inni wolą smaki łagodniejsze. Osoby lubiące ostre smaki wybierają chrzan tarty jako przyprawę do wielu potraw.
Ostry smak chrzanu
Przyprawy i ich ilość odpowiadają za smak całej potrawy. Niektóre z nich kojarzą się z konkretnym ziołem czy przyprawą. Jedną z cenionych przypraw jest korzeń chrzanu. Jest to ostra przyprawa, lecz po odpowiednim przygotowaniu można złagodzić jej smak.
Chcąc zrobić łagodny chrzan, trzeba zetrzeć go na tarce i dodać sok z cytryny, sól i śmietanę. Taką przystawkę o delikatniejszym smaku można podawać do różnorodnych dań. Chrzan tarty doskonale komponuje się z wędlinami. Sposobów na pyszny domowy chrzan jest bardzo dużo. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Potrawy w chrzanem
Przede wszystkim Polacy uwielbiają ćwikłę. Chrzan połączony z łagodnymi buraczkami daje smakowity dodatek do wielu dań. Ćwikła jest podstawowym składnikiem wielkanocnego menu w każdym polskim domu. Ostro gorzki smak chrzanu komponuje się przede wszystkim do dań mięsnych oraz jajek.
Można go wykorzystywać także do tworzenia aromatycznych sosów. Ulubiony sos chrzanowy pasuje do jajek na twardo oraz gniecionych ziemniaczków. Oprócz tego jest nieodzownym dodatkiem do kiszenia ogórków na zimę. Do wielu potraw ostro- gorzki smak chrzanu pasuje wręcz idealnie.
Właściwości lecznicze chrzanu
Chrzan daje walory smakowe wielu potrawom, a oprócz tego wykazuje właściwości lecznicze. Chrzan, a dokładnie korzeń rośliny, wykazuje działania bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Dodatkowo jest pomocny przy problemach z kaszlem, oddychaniem, w chorobach reumatycznych oraz nerwobólach.
Chrzan jest bogatym źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B. Zawiera wapń, magnez, żelazo i fosfor. Oprócz tego jest źródłem potasu, jodu, cynku i manganu. Dużą zaletą jest niski indeks glikemiczny chrzanu.