Pyszny deser czyli granita lub sorbet


Wiosną i latem nie ma nic lepszego niż chłodne desery. Oczywiście najsmaczniejsze są klasyczne lody, ale dobrze jest też poznać inne propozycje takie jak na przykład granita lub sorbet.

Co to jest granita

Granica to bardzo popularny deser wywodzący się z Włoch a dokładnie z Sycylii. To właśnie tam przygotowuje się ją w wielu smakach, jednak te najbardziej popularne to na przykład granita o smaku kawowym, czekoladowym, cytrynowym albo pomarańczowym. Jej cechą charakterystyczną jest to, że zawiera ona cząsteczki przypominające kryształki lodu – z tego właśnie wywodzi się jej nazwa. Granita jest używana przez Włochów i chętnie przygotowana w różnych częściach kraju, jednak to właśnie ta z dodatkiem soku z aromatycznych cytrusów z Sycylii, czyli z cytryny oraz pomarańczy, uchodzi za najlepszą. Granita od sorbetu różni się strukturą deseru – sorbet ma gładką konsystencję, w jego strukturze nie są wyczuwalne kawałki lodu. Sposób przygotowania każdego z tych deserów jest jednak stosunkowo podobny – każdy można przygotować na przykład na bazie świeżych soków owocowych, który następnie muszą być zamrożone. Podczas ich przygotowywania trzeba pamiętać o regularnym mieszkaniu.

Pyszny domowy siorbet

Pyszny domowy sorbet to jeden z lepszych deserów, który ze spokojnym sumieniem można zaproponować na przykład dzieciom. Można zrobić go na bazie różnych owoców, jednak tak naprawdę najlepiej nadają się do tego różne owoce jagodowe, takie jak na przykład truskawki i maliny, porzeczki, klasyczne czarne jagody i borówki, oraz owoce takie jak mango, melon albo arbuz. Aby siorbet miał lepszy smak, do jego przygotowania dobrze jest użyć trochę cukru, jednak tak naprawdę nie jest to konieczne. Można zatem oprzeć się na smaku samych owoców, dzięki czemu deser będzie bardziej kwaskowaty i wyrazisty w smaku.

Przepis na sorbet

Przepis na sorbet jest niezwykle prosty – owoce trzeba rozdrobnić z nie dużą ilością wody na przykład w blenderze. Można dodać trochę cukru albo miodu – następnie należy całą masę przelać to jakiegoś plastikowego lub szklanego opakowania, schować do zamrażarki i porządnie zamrozić. Po kilku godzinach otrzyma się pyszny i zdrowy deser na bazie owoców. Sorbet można również przygotować w specjalnych opakowaniach na lody na patyku. Można kupić je w bardzo wielu sklepach z asortymentem AGD, dzięki czemu w domu można przygotować dla dzieci lody na patyku, które dla maluchów zawsze są ogromną frajdą.