Syropy i soki – dlaczego warto je pić?


Syropy i soki to produkty, po jakie warto sięgać każdego dnia, włączając je do menu na stałe. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wskazuje, by jeść każdego dnia 5 razy dziennie warzywa i owoce. Można je dostarczać do organizmu również w formie soków, tym samym zapewniając sobie niezbędne witaminy i minerały.

Soki i syropy w zdrowej diecie

Jak wskaże każdy producent syropów i soków – są one skarbnicą witamin, po jaką warto sięgać o każdej porze roku, zwłaszcza jesienią, zimą i wiosną. Wówczas to dostarczają one do organizmu witaminy i minerały, wpływające na odporność i dobre samopoczucie. Lekarze i dietetycy podkreślają, że dostarczanie organizmowi naturalnych składników odżywczych to ważna kwestia, jeśli chodzi o zachowanie dobrego zdrowia, samopoczucia i wyglądu. Składniki soków wpływają na stan cery, paznokci i skóry, wpływają na odporność i energię każdego dnia.Co ciekawe, jak wskazuje producent syropów i soków, pijąc soki już w 15 minut przyswaja się aż 90% aktywnych substancji, jakie się w nich znajdują. Ma to kluczowe znaczenie w zakresie zachowania dobrego zdrowia na wiele lat. Sięgając po owoce przyswaja się, bowiem „tylko” około 20% składników w nich zawartych, które trafią do krwiobiegu do 8 godzin, ale tylko wtedy, kiedy jesteśmy zdrowi i nic nam nie dolega. W innej sytuacji nie można liczyć na fakt, że organizm przyswoi je w całości. W skrajnych przypadkach mogą nawet zalegać w jelitach, wpływając niekorzystnie na biotę. Wówczas zdecydowanie lepiej sięgnąć po soki.

Jakie soki pić?

Producenci soków i syropów wskazują, że warto sięgać po soki mieszane, złożone z kilku składników, które są cenniejsze dla organizmu od tych jednoskładnikowych soków. Badania dowodzą, że kilka składników ma większa aktywność, co przekłada się na lepsze wchłanianie zawartych w nich substancji. I tak polecane soki to np. te z brokułów i pomidorów, jarmużu, szpinaku i cytryny oraz buraka, jabłka i cytryny.

Jakie syropy wybierać?

Są to ekstrakty z owoców, które zawierają witaminy. Na ogół są pasteryzowane. Wiele osób nie wyobraża sobie okresu zimowego i jesiennego bez nich. Kojarzą się ze słodkim smakiem owoców, wzbogaconych o cenne składniki mineralne. Warto wybierać te syropy, których skład wskazuje na zastosowanie tylko naturalnych produktów. Nadają się one idealnie także do deserów, można je wlewać do napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych, ciast i gofrów. Wiele osób nie wyobraża sobie także pysznych koktajlów i naleśników bez ulubionych syropów.