Grzybobranie to ogromna przyjemność dla miłośników lasów i natury. Pojawiające się w lesie grzyby oznaczają nadciągającą jesień oraz zimę. Wtedy w Polsce rozpoczyna się wielkie grzybobranie. Zbierając grzyby należy wykazać się ostrożnością. Wielu pasjonatów grzybów nie sprzedaje swoich zbiorów do skupów runa leśnego, tylko własnoręcznie magazynuje je w swoich domach.
Grzyby w marynatach
Suszone grzyby są bardzo często wykorzystywane w okresie zimowym. Zmielone, suszone grzyby to przecież główny dodatek do farszu do krokietów czy pierogów. Jednak bardzo popularne stało się wstawianie grzybów do słoiczków.
Spotykane w lesie prawdziwki, kurki czy podgrzybki świetnie nadają się do słoików. Podgrzybki marynowane w occie stanowią świetny przysmak. Ich przyrządzenie również nie jest bardzo trudne. Co będzie w tym celu niezbędne?
Niezbędne składniki
Oczywiście do przygotowania podgrzybków w marynacie octowej konieczne będzie nazbieranie zdrowych grzybów. Najlepiej jest zbierać ładne, młode okazy. Malutkie grzybki będzie można łatwiej umieścić w słoiczku.
Kolejnymi składnikami będą oczywiście ocet, cukier, ziele angielskie i inne przyprawy według indywidualnych potrzeb. Czyste słoiczki i woda również są koniecznym elementem do przyrządzenia marynaty.
Przygotowanie przetworów
Zebrane grzybki należy dokładnie oczyścić i umyć. Większe okazy warto przekroić na mniejsze kawałki. Do marynaty można również dodać pokrojoną cebulkę, ale nie jest to konieczny składnik. Przygotowane podgrzybki należy obgotować, jednak należy uważać, aby nie gotowały się zbyt długo, gdyż mogą się rozgotować.
Następnie należy przygotować zalewę. Do wrzącej wody trzeba dodać ocet, cukier i przyprawy. Obgotowane grzyby wkłada się do czystych słoiczków, które następnie zalewa się gorącą zalewą. Po zakręceniu słoików, należy odwrócić je do góry nogami. W ten sposób słoiki lepiej się zamkną. Po ostygnięciu przetworów słoiczki warto wynieść do spiżarki czy piwnicy. Gotowe przetwory mogą stanowić pyszne uzupełnienie obiadów. Służą również jako dodatek do kolacji. Podgrzybki marynowane w occie ze względu na delikatny smak z pewnością zasmakują wszystkim gościom.
Podczas zbierania grzybów warto być przede wszystkim czujnym, aby nie nazbierać niewłaściwych grzybów. Zebranie i spożycie trujących grzybów może skutkować poważnymi chorobami. Dlatego też należy być pewnym i korzystać z atlasu grzybów. Grzyby w occie potrafią długo zachowywać świeżość, jednak wiadomym jest fakt, że nie powinny leżeć w piwnicy przez kilka lat.