Suszone warzywa mogą z powodzeniem stać się alternatywą dla ich świeżych lub mrożonych odpowiedników. Dodane do ulubionego dania zachowują swoje właściwości odżywcze i nie tracą cennych witamin. Jak sprawić, żeby do kuchni nie wdarła się monotonia i tworzyć pyszne potrawy, których nie powstydziłby się nawet król?
Radość gotowania i satysfakcja w trakcie jedzenia
Suszone warzywa świetnie sprawdzają się na co dzień. Można je dodawać do wielu dań, takich jak sosy, zupy czy gulasze. Podczas smażenia, duszenia lub gotowania wydobędą ich prawdziwy aromat. Pozostali domownicy na pewno będą zachwyceni! Wcale nie trzeba ścisłe trzymać się konkretnych przepisów. Czasem warto dać się ponieść wyobraźni i przygotować potrawę, która zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem.
Jakich suszonych warzyw używać w swojej kuchni?
Na sklepowych półkach najczęściej znaleźć można mieszanki ususzonych przypraw w różnych konfiguracjach. Klienci znajda w nich m. in. pietruszkę, pasternak, marchew, cebulę seler czy por. Suszone warzywa są uniwersalne i spokojnie mogą być używane podczas przygotowywania wielu dań obiadowych polskiej kuchni. W daniach włoskich natomiast często występują suszone pomidory, bazylia i oregano, które idealnie komponują się z makaronami, pizzą i sałatkami. Na rynku dostępne są jeszcze suszone buraki, bób, chrzan, cukinia, czosnek, fasola, koper, kapusta, szpinak, a nawet szparagi i ziemniaki. Występują one zazwyczaj w postaci wiórków, proszku, kostki, ziaren lub liści. Można nabyć je także w całości, mieszać ze sobą i tworzyć własne, warzywne kompozycje.
Gdzie nabywcy mogą znaleźć suszone warzywa?
Te produkty dostępne są niemal w każdym markecie, a także w mniejszych sklepach spożywczych i internetowych. Spory asortyment posiadają także sklepy ze zdrową żywnością. Wówczas kupujący ma pewność, że towar pochodzi z ekologicznych upraw i nie zawiera środków konserwujących. Na uwagę zasługuje również fakt, że cena suszonych warzyw jest bardzo przystępna. Za sto gramów wybranego produktu klient zapłaci od kilku do kilkunastu złotych. Podczas zakupów warto jeszcze pamiętać, że codzienna porcja tych pyszności dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i sprawia, że człowiek może cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Z suszonymi warzywami na pewno jest to możliwe.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..