Dobre rydze marynowane ze śliwką? Czemu nie! Doskonałe grzyby w jeszcze lepszej zalewie to coś, co powinna mieć każda gospodyni w swoim domu. To świetny dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska, która będzie wspaniale smakować ze świeżym chlebem i gorącą, aromatyczną herbatą.
Składniki
Przygotowanie grzybów ze śliwką wcale nie jest bardzo pracochłonne i trudne, trzeba posiadać jedynie odpowiednią ilość grzybów i podstawowe składniki potrzebne do stworzenia zalewy. Oprócz około kilograma grzybów powinno się mieć:
– 5 szklanek wody
– 1,5 szklanki octu
– 2 łyżki cukru
– sól nie jodowana
– ziele angielskie
– pieprz w ziarenkach
– kilka kulek jałowca
– pół szklanki suszonych śliwek
– dwie duże cebule
Przygotowanie
Pierwsza rzecz to przygotowanie rydzów do zalania ich gorącą zalewą. Po mechanicznym oczyszczeniu ich na sucho należy je porządnie wypłukać najpierw ciepłą, a później zimną wodą, dzięki czemu będą dokładnie wyczyszczone i nie będą miały żadnych zanieczyszczeń z lasu.
Drugim krokiem jest wrzucenie grzybów do osolonej wody i gotowanie ich przez około 10 minut. Po takim czasie grzyby tracą naturalną gorycz, która mogłaby całkowicie zniszczyć ich smak po zamarynowaniu.
Kolejnym krokiem jest stworzenie zalewy aby dobre rydze marynowane się zagotowały. Do gotującej się wody należy wrzucić wszystkie składniki oprócz jałowca. Po zagotowaniu i kilku minutach trzeba wyłączyć grzanie pod garnkiem i zająć się słoikami.
Słoiki
Po wyparzeniu słoików trzeba na ich dno wrzucić dużą ilość cebuli i jedno ziarenko jałowca. Na cebulę trzeba wrzucić grzyby i na samym wierzchu słoika ułożyć taką samą warstwę jak pod spodem. Po przygotowaniu słoików trzeba je niezwłocznie zalać gorącą jeszcze zalewą i przykryć wyparzonymi nakrętkami.
Ostatnim krokiem jest niezbędna pasteryzacja, która pozwoli zachować smak grzybów przez długi czas przechowywania ich na półkach w piwnicy lub w szafkach. Wystarczy wziąć duży garnek, ułożyć na nim złożona na pół bawełnianą szmatkę i na tym słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Później trzeba zalać słoiki do 3/4 wysokości i zagotować wodę. Od momentu zagotowania trzeba pasteryzować grzyby przez około 20 minut a po tym czasie wystudzić i odłożyć na docelowe miejsce.
Grzyby najlepiej jest spożyć dopiero po kilku dniach. Dobre grzyby marynowane i dobrze pasteryzowane można przechowywać nawet do czterech lat, po których mogą już niestety stracić swój smak i aromat. Do tego czasu jednak można spokojnie korzystać z luksusu ich posiadania.