Południowe sposoby na ochłodę


Włoska kuchnia to nie tylko przepyszne makarony ze świetnymi sosami i oryginalna pizza z oliwą i bazylią. Mieszkańcy Italii wypracowali także szereg przepisów i sposobów na ochłodzenie się w najgorętsze dni. To Włosi spopularyzowali niezwykle ciekawy deser, który określany jest mianem „granita”. Czym on tak naprawdę jest i czy możemy go odtworzyć w „polskich warunkach”?

Niezwykle smaczny sorbet lodowy, który znakomicie schładza każdy organizm

Granita to nic innego jak zmrożone kawałki świeżych owoców i lodu, wytworzone w specjalnej maszynie lodowej. Nadaje ona strukturę, przypominającą malutkie ziarenka. I to jest główna kwestia, która odróżnia granitę od zwykłego sorbetu. Malutkie granulki rozpuszczają się trochę wolniej niż tradycyjne mrożone napoje. Stąd też efekt „ochłodzenia” jest odczuwany intensywniej i przez znacznie dłuższy czas. Mrożone napoje mogą być wytwarzane na bazie różnych owoców. Najczęściej jednak wykorzystuje się te rosnące lokalnie. Ważne, aby owoc był świeży i smaczny.

Granita, którą możemy kupić w różnych miejscach m.in. w Polsce, jest wytwarzana z gotowego syropu, który rozcieńcza się zmrożoną wodą. Nie jest to oryginalny przepis, dlatego warto wybrać się do Włoch – lub stworzyć oryginalny włoski sorbet lodowy w warunkach domowych. To nie tylko Włosi znaleźli tak świetny sposób na orzeźwienie w najgorętsze upały. W celu „schłodzenia się” warto zajrzeć także na południową część Bałkan – do Grecji. Ci bowiem mają także własne sposoby na chwilę relaksu w zacienionym miejscu.

Wyjątkowa kawa z okolic Aten, która chłodzi podniebienie

Grecy uwielbiają popijać chłodne napoje, które w znacznym stopniu koją i zapewniają relaks podczas upalnych dni i nocy. Jednym z najlepszych napojów, jaki możemy otrzymać w tym pięknym kraju, jest oryginalna kawa mrożona. Frappe, bo tak brzmi jej pierwotna nazwa, to napój stworzony na bazie kawy, mleka i wody. Poprzez długie mieszanie i potrząsanie np. shakerem, uzyskujemy delikatną piankę i dobrze wymieszaną strukturę zimnego napoju. Pije się go z dodatkiem kostek lodu. Można pić go także i bez lodu – wszak mleko i woda wykorzystana do jego stworzenia jest wystarczająco chłodna. Co ciekawe, przepis na tę kawę powstał stosunkowo niedawno – została ona wymyślona przez jednego z pracowników dużej korporacji. Grecy i turyści odwiedzający ten region pokochali ten przepis i chętnie piją Frappe w gorące dni. Mrożona kawa znakomicie orzeźwia, chłodzi i pobudza do działania, ze względu na dużą zawartość kofeiny w napoju.