Musztarda i jej zalety


Spożywanie musztardy jest w Polsce niezwykle powszechne. Mnóstwo osób każdego dnia spożywa posiłek z dodatkiem tego składnika, nie zdając sobie sprawy z jego walorów. Jakie zalety posiada musztarda?

Czym jest musztarda?

Musztarda to znany od tysięcy lat rodzaj sosu, który powstaje głównie ze zmielonej gorczycy. Składnik ten jest podstawą, która gwarantuje produktowi oryginalny smak. Producent musztardy może wykorzystać dowolny gatunek ziaren, jak również pozostałe elementy (np. sól, pieprz, cukier, ocet, chrzan, kurkumę itp.) W zależności od ich ilości i proporcji, a także zastosowanej techniki produkcyjnej, powstają różne rodzaje sosu o rozmaitej konsystencji i dowolnym stopniu ostrości.

Gotowa musztarda to produkt, który stosuje się przede wszystkim do mięsa. Idealnie sprawdza się jako marynata, można nią posmarować również ser, wędliny, pieczywo czy różnorodne przystawki. Bardzo powszechne jest wykorzystanie musztardy do grillowanej kiełbasy, karkówki lub szaszłyków. Dobrze smakuje także jako element sosu sałatkowego.

Doskonały smak i wiele właściwości

Dla osób, które regularnie jedzą musztardę, jej główną zaletą jest po prostu smak. Nie ma w tym nic dziwnego – sos ten jest przyjemnie ostry, a jego pikantność nadaje charakteru wielu potrawom i produktom. Musztarda doskonale zatem smakuje, świetnie pachnie, a na dodatek jest znacznie zdrowsza od keczupu. Warto wiedzieć, że posiada też mnóstwo właściwości.

Dzięki producentom musztardy otrzymujemy gotowy, zapakowany w słoiczek produkt, który zawiera wiele korzystnych składników. Mowa tu m.in. o witaminach (B, E), magnezie, wapniu, żelazie, selenie, cynku czy miedzi. W efekcie musztarda zapobiega chorobom serca, problemom układu pokarmowego, nadciśnieniu. Eliminuje bakterie, grzyby i wirusy, a także nadmierny cholesterol. Ma również działanie moczopędne.

Dostępność i różnorodność

Atutem musztardy jest również jej duża dostępność. Produkt można bez trudu zakupić we właściwie każdym sklepie spożywczym. Na dodatek cena gotowego sosu nie jest wysoka. Bardzo dobrej jakości musztardę można nabyć za dosłownie kilka złotych. Mimo niedużego kosztu otrzymuje się w zamian doskonały smak.

Renomowany producent musztardy dokłada starań, by wyjść naprzeciw potrzebom różnych konsumentów i przygotowuje rozmaite rodzaje tego produktu. Kolejną zaletą sosu jest więc także jego różnorodność smakowa. Poza powszechnie znanymi wersjami, czyli np. sarepską, stołową, rosyjską czy francuską, zakupić można także oryginalne musztardy z miodem, grzybami, orzechami czy papryczką chilli.