Korzystając regularnie z ofert naszych ulubionych lokali gastronomicznych czy cukierni rzadko zwracamy uwagę na opakowania, w których dostarczane są nasze dania. Nie przywiązujemy wagi do tego jak ważna to część całego serwisu i jak dużo restrykcyjnych norm każde opakowanie musi spełnić, aby mogło trafić na nasz stół.
Pojemniki jednorazowe kartonowe
Hurtownia opakowań jednorazowych w swojej ofercie ma wiele różnych pojemników jednorazowych, wśród których na szczególną uwagę zasługują opakowania kartonowe. Najczęściej są wykorzystywane w branży cukierniczej. Opakowania kartonowe wykonane są wysokiej jakości kartonu, który wykazuje optymalną odporność na tłuszcz czy wilgoć, dzięki czemu bez obaw możemy transportować w nich torty czy ciasta. Dodatkowo karton na tort ma specjalną tekturową rączkę, która ułatwia przenoszenie i zmniejsza ryzyko uszkodzenia dekoracji tortu. Ważne jest też to, że opakowania kartonowe można w dowolny sposób nadrukować, dzięki czemu zyskujemy piękną dekorację każdej uroczystości. Opakowania kartonowe często wykorzystuje też branża gastronomiczna. W tego typu pojemnikach jednorazowych najczęściej sprzedawane są różnego rodzaju burgery. Opakowanie kartonowe są biodegradowalne lub z łatwością można poddać je recyklingowi. Na potrzeby restauracji jest możliwość nadrukowania logo na kartonie.Hurtownia opakowań jednorazowych produkuje również kubki jednorazowe papierowe lub kartonowe, w których najczęściej możemy dostać kawę czy herbatę na stacji benzynowej.
Pojemniki tworzywowe
Pojemniki jednorazowe tworzywowe to domena lokali gastronomicznych. W tego typu opakowaniach sprzedawane są dania na wynos: gorące zupy czy dania główne, jak również sałatki czy przystawki na zimno. Miski na zupy wyposażone są w dodatkowy uchwyt i najczęściej mają pojemność 500ml. Pojemniki jednorazowe na dania główne są często trójdzielne, dzięki czemu poszczególne elementy drugiego dania nie zmieszają się w transporcie w jedną bezkształtną masę. Do pojemników tworzywowych zaliczamy również opakowania na zgrzew, które często wykorzystuje się do przewozu bardzo gorących pokarmów. Dzięki zamknięciu hermetycznemu niemal każda potrawa dostarczana jako catering dojedzie na miejsce w takiej temperaturze, w jakiej została przygotowana.