Absolutnym hitem ostatnich miesięcy jest suszarnia warzyw. Suszone owoce i warzywa są nie tylko smaczne, ale mają również bardzo długą datę ważności. To oznacza, że mogą być spożyte nawet po kilku latach.
Czym jest suszarnia warzyw?
Suszone warzywa to też doskonała przekąska, która powinna raczej wszystkim przypaść do gustu. Proces suszenia polega na tym, że z poszczególnych produktów jest odparowywana woda. Niestety wiele składników odżywczych jest wtedy usuwanych, ale bez zmian zostają najważniejsze walory smakowe. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie naprawdę ogromnej trwałości oraz dużej wytrzymałości produktów. Szkodliwe czynniki zewnętrznego nie mają dużego wpływu na suszone warzywa. Nawet kilka lat mogą być gotowe do spożycia niektóre suszone warzywa.
Proces suszenia
Suszenie oraz mrożenie zaliczane są do najstarszych, a także najbardziej efektywnych metod konserwacji. Ważną rolę w tym wszystkim odegrał dynamiczny postęp technologiczny, który pozwolił nam korzystać z nowoczesnych rozwiązań. Obróbce termicznej są z reguły poddawane płody rolne. Należy pamiętać, że nie mogą one zmienić swojego koloru, smaku oraz konsystencji. Obróbka wstępna jest bezpieczna, a także całkowicie naturalna, dlatego nie trzeba się o nic martwić. Trzeba też bardzo uważać, żeby suszenie nie naruszyło składników odżywczych.
Zalety suszenia warzyw
Każda plantacja jest dokładnie badana pod kątem występowania pestycydów. Surowce są badanie nie tylko pod względem zanieczyszczeń, ale brane są również pod uwagę alergeny. Najważniejsze jest dokładne mycie oraz oczyszczenie surowców. Dopiero po specjalnej kontroli może się odbyć suszenie we właściwej temperaturze. Marchwie, pasternaki, buraki ćwikłowe to warzywa, które można spokojnie suszyć. Sprzedawane są w formie kostek, plastrów oraz płatków. Wybór jest bardzo duży, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś siebie. Suszarnie przemysłowe dosyć często prowadzą także skup warzyw. Nasiona kwalifikowane są bezpośrednio dostarczane do plantatorów. Warto zaznaczyć, że nasiona nie są modyfikowane genetycznie, dlatego są całkowicie bezpieczne. Susz warzywny cechuje się przede wszystkim niskim kosztem oraz długą trwałością. Odparowywanie wody ma pozytywny wpływ na zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. Suszarnia warzyw powinna stawiać na jakość, a nie ilość.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik.info.pl