Cukierki krówki – co trzeba o nich wiedzieć?


Kto nie zna krówek? Chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu próbował tych słodyczy, których historia sięga początków ubiegłego wieku. Wynalazca krówek był Feliks Pomorski, który założył w roku 1921 roku fabrykę słodkości. I chociaż było w niej ponad sto różnych gatunków słodyczy to właśnie krówki przetrwały w niezmienionej formie, aż do naszych czasów. Mają one karmelowy kolor, a w środku ciągnące się nadzienie. Nazwę swoja zawdzięczają rysunkowi krowy na opakowaniu.

Krówka cukierki – jaka jest tajemnica ich składu?

Jeśli chodzi o krówki producent korzysta z formuły, która pozostała niezmieniona już od ponad stu lat. Podstawowymi składnikami są masło, cukier i mąka. Składniki te miesza się w dużej kadzi, przez dłuższy okres czasu, a następnie gotową masę odstawia się do wystygnięcia. Potem kroi się je i pakuje w papierki z wizerunkiem krowy. Cukierki, które są pakowane ręcznie, są miękkie i bardziej się ciągną, natomiast pakowane maszynowo, które dłużej leżały, są o wiele twardsze.Często można spotkać krówki, które są lekko zmodyfikowane i mają różne dodatki, takie jak sezam, czekolada, kakao i masło orzechowe, albo wanilia. Jednak największą popularnością wciąż cieszą się te w wersji tradycyjnej. Z cukierków tych wytwarza się także popularną masę kajmakową, która przydaje się do wielu wypieków.

Reklama firmy, czyli krówka jako popularny gadżet marketingowy

Cukierki takie jak krówki producent poleca jako doskonały gadżet reklamowy. Potrafią osłodzić każdą nudną konferencję lub spotkanie biznesowe. Cukierki te z logo restauracji, kawiarni lub sklepu przyciągną rzesze klientów. Firmy reklamowane na cukierkach kojarzyć będą się z czymś słodkim i przyjemnym.

Krówka cukierki– czy są zdrowe?

Porównując te nasze rodzime słodycze z innymi słodkościami, których nie brak na rynku, wysuwa się wniosek, że są one o wiele zdrowsze od pozostałych czekoladek, batoników i cukierków. Maja one w swoim składzie dużo błonnika i magnezu, wapnia oraz wody. Znaleźć w nich można potas, żelazo, a także witaminy z grupy B, których działanie uspokajające na układ nerwowy jest nieocenione.Jeśli chodzi o wartości kaloryczne to jedna krówka ma ich niewiele, ponieważ niecałe czterdzieści jeden kalorii.