Jak przygotować buraki


Buraki to warzywo, które posiada cały szereg zalet. Przede wszystkim jest ono bardzo zdrowe i smaczne, poza tym łatwo jest je nabyć, buraki nie należą do warzyw drogich. Powinniśmy zatem postępować w taki sposób, aby jak najczęściej gościły na naszych stołach.

Uprawa buraka

Powszechnie przyjmuje się, iż najlepsze przetwory z buraków powstaną wtedy, kiedy zrobimy je z warzyw wyhodowanych we własnym ogródki. Warto rozważyć ten pomysł, ponieważ buraki nie są warzywem trudnym w uprawie, nie wymagają w zasadzie nawożenia ani częstego podlewania. Dobrze rosną nawet w mało sprzyjających warunkach pogodowych, to jest wtedy, kiedy przykładowo panuje długotrwała susza lub nadmierne deszcze.

Buraki wysiewa się do gruntu, nie robi się najpierw sadzonek, celem późniejszego ich rozsadzenia i przeniesienia na ostateczne stanowisko. W celu ich posiania należy odpowiednio spulchnić glebę, przykładowo za pomocą motyki czy gracki. Sieje się je bezpośrednio do gleby, którą należy uprzednio zwilżyć. Wskazane jest wysiewanie dużej ilości nasion. Po wykiełkowaniu i osiągnięciu przez buraki wzrostu kilku centymetrów, rośliny te należy przerywać, to jest usuwać warzywa rosnące zbyt gęsto. Jeżeli tego nie zrobimy, buraki będą miały zbyt mało miejsca na wzrost, będą niekształtne i nieduże.

Buraki na przetwory.

Robienie przetworów z buraków jest w Polsce bardzo popularne, ponieważ warzywa te są łatwo dostępne, również ich przechowywanie nie stanowi problemu. Ponieważ istnieją różne gatunki buraków, warto kupić takie nasiona, która będą najlepiej smakowały. Przykładowo przetwory z buraków, które mają mieć słodki posmak najlepiej jest robić z warzyw kulistych. Dla odmiany buraki, które mają wydłużony kształt dobrze nadają się na ćwikłę, czy do kiszenia na zakwas do barszczu.

Oczywiście w sytuacji, kiedy nie dysponujemy wyborem buraków, można próbować wykorzystywać te, które są dostępne w zasadzie do wszystkiego. Inny smak warzyw zawsze można próbować korygować większa ilością przypraw, należy kreatywnie podchodzić do kwestii gotowania.

Do czego pasują przetwory z buraków

Przetwory z buraków można wykorzystać do bardzo wielu różnych dań. Popularnie podaje je się zwykle do kotletów z wieprzowiny czy zrazów wołowych. To jednak niejedyne potrawy, do których świetnie pasują buraki. Warzywa te sprawdzą się również jako dodatek do ciemnego drobiu (przykładowo gęsina), czy nawet baza do sosów do makaronu.