Granita – orzeźwiający napój rodem z Sycylii


Sycylia to kolebka włoskiego wina, dzięki różnym szczepom winogron rosnących w tamtym rejonach. Ta największa wyspa na Morzu Śródziemnym kojarzy się z latem i upałami. Nie każdy jednak wie, że to również miejsce gdzie powstała granita – pyszny sycylijski sorbet do picia, który zyskuje na popularności także i w Polsce.

Sorbet do picia – orzeźwienie

Wysokie temperatury są zagrożeniem szczególnie dla małych dzieci oraz osób starszych, jednak niemal każdy odczuwa w mniejszym lub większym stopniu skutki długo utrzymujących się upałów. Wzrasta wtedy zapotrzebowanie na dodatkowe nawodnienie organizmu, ale i schłodzenie go. Zimne przekąski takie jak lody czy sorbety do picia gaszą pragnienie, orzeźwiają jak i chłodzą. Tradycyjnie sorbety to jedynie woda z owocami, ale coraz częściej w ofercie restauracji pojawiają się wersje unowocześnione – nawet z warzywami czy sorbety wykonane na bazie mleka zamiast wody. Są proste do przygotowania i najczęściej robione z wykorzystaniem przetartych zamrożonych owoców lub soku. Ten drugi rodzaj wykorzystywany jest również do wykonania podstawowej granity.

Granity napoje idealne na lato?

Najprostszy i zarazem najstarszy przepis na granity to woda, cukier oraz sok. Niegdyś ich przygotowanie wiązało się z długotrwałym procesem zamrażania – granity napoje od sorbetów różnią się konsystencją, obecnie można kupić urządzenie które idealnie skruszy lód i połączy go z resztą produktów w szybkim czasie. Takie maszyny najczęściej występują w wersjach dwukomorowych, co pozwala na przygotowywanie dwóch rodzajów tego napoju. Klasyczne wersje smakowe to przede wszystkim owoce, ale i kawa. Coraz częściej można się jednak natknąć na mniej standardowe smaki czy dodatki, które wzbogacają sorbety do picia. W ciepłych krajach to nie tylko napój czy deser, ale często także element letniego posiłku, na przykład śniadania.

W Polsce granity przestały być już kojarzone z nadmorskimi restauracjami, obecnie są dostępne w wielu miastach. Przepisy na sorbety nie brzmią skomplikowanie, jednak wiele miejsc ulepsza i wzbogaca ofertę o nowe smaki, co ma wielu zwolenników. Zamrożone owoce, woda czy mleko smakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym, Spożywane podczas upałów z pewnością ochładzają i orzeźwiają, a dzięki dodatkowi owoców i wody dbają o nawodnienie organizmu.