Zdrowe czipsy z suszonych warzyw


Od czasu do czasu każdy ma ochotę na frytki albo czipsy, jednak lepiej uważać z ich zbyt częstą konsumpcją. Zamiast pyr ociekających tłuszczem albo kupnych czipsów z dodatkiem konserwantów warto przekąsić zupełnie inne danie. Aby przygotować pyszne i zdrowe suszone warzywa, przyda się suszarka do warzyw i owoców.

Suszarka – udany zakup

Ten niedrogi sprzęt znajduje poczesne miejsce w każdym domu. Ma kilka sit, dzięki czemu można rozłożyć warzywa na różnych poziomach i wybrać odpowiednią temperaturę, a potem cieszyć się zdrowymi przekąskami nawet wtedy, kiedy już nie kupimy sezonowych warzyw. Co prawda, aby wysuszyć warzywa, urządzenie musi pracować nieraz kilkanaście godzin, jednak ten trud się opłaca. Jeśli szum suszarki Wam przeszkadza, zamknijcie pokój lub kuchnię, w której przygotowujecie warzywa czy owoce. Suszone warzywa możemy zabierać ze sobą do pracy czy dodawać dzieciom do śniadaniówek przez cały rok, można je także wykorzystać podczas spotkania towarzyskiego.

Czipsy z jarmużu

Planujesz domówkę? Przygotuj dla swoich przyjaciół coraz bardziej popularne czipsy z jarmużu! To świetne warzywo, zawierające żelazo, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz witaminy A, K i C dodajemy do smoothie, koktajli, ale coraz częściej wcinamy zamiast paluszków czy innych niekoniecznie zdrowych przekąsek. Weź kilka garści jarmużu, wymieszaj je dobrze z oliwą i wybranymi przyprawami (samą solą lub dodatkowo papryką słodką czy ostrą) i rozłóż równomiernie na kratkach suszarki. Zobaczysz, że następnego dnia szybko znikną ze stołu!

I inne pyszności

W podobny sposób możesz przygotować czipsy z marchewki, selera buraczka czy pietruszki. Dodaje oliwę, sól, czosnek, tymianek, oregano, paprykę – co tylko przyjdzie ci do głowy (choć oczywiście nie wszystko naraz). A może spróbujesz egzotycznych smaków, jak suszone bataty? W odróżnieniu od tradycyjnych frytek, natrzyj je różową solą.Czipsy z warzyw da się przygotowywać także bez użycia przypraw. Suszone warzywa możesz maczać w różnego rodzaju dipach albo schować do słoika i wyjadać ze smakiem (tę drugą metodę polecamy zwłaszcza w przypadku dzieci). Możesz też zetrzeć je w blenderze i dodawać do ulubionych koktajli, zup czy innych potraw. To świetna porcja witamin w zimowe dni.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.