Susz warzywny – najpopularniejsze metody suszenia


Warzywa i owoce jak powszechnie wiadomo są prawdziwą skarbnicą witamin i różnorodnych składników mineralnych, dlatego też warto jak najszybciej dodać je do swojej diety. Niestety w naszej strefie klimatycznej nie można korzystać z ich dobrodziejstwa przez cały rok. Na szczęście z pomocą przychodzi susz warzywny.

Co można suszyć?

Do suszenia można wykorzystać praktycznie większość warzyw i owoców. Pamiętać należy jednak o tym, że są pewne wyjątki. Specjaliści od zdrowego odżywiania nie zalecają suszyć owoców, które są bardzo bogate w witaminę C. Mowa tutaj przede wszystkim o poziomkach, malinach, truskawkach albo porzeczkach.

Unikać należy również warzyw i owoców, które są bardzo bogate w dużą zawartość wody. Warto tutaj wspomnieć przede wszystkim o ogórkach, które jak powszechnie wiadomo są bardzo trudne do osuszenia.

W praktycznego punktu widzenia do suszenia doskonale nadają się śliwki, jabłka, morele, żurawina i banany. Jeżeli chodzi o susz warzywny, to warto postawić z kolei na seler, marchew, cebulę, pomidory, fasolkę szparagową, buraki i por.

Odpowiednie przygotowanie materiału

Przed suszeniem należy oczywiście odpowiednio przygotować warzywa i owoce. W pierwszej kolejności należy starannie je oczyścić i dokładnie umyć. Do suszenia nadają się jedynie zdrowe warzywa i owoce, które nie posiadają plam i oznak gnicia.

Jeżeli chodzi o jarzyny i owoce, to nie mogą być one przejrzałe. Warto zadbać również i o tym, aby dojrzałość poszczególnych warzyw i owoców, była taka sama dla całej partii suszu. W przypadku owoców pestkowych należy oczywiście jak najszybciej pozbyć się pestek.

Jak przechowywać susz warzywny?

Jeżeli warzywa i owoce są gotowe, to należy je włożyć do szczelnie zamkniętych pojemników, które należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Warto wspomnieć również i o tym, że zbyt długie przechowywanie niestety pozbawia susz nie tylko walorów odżywczych, ale również smakowych.

Własnoręcznie przygotowany susz warzywny i owocowy ma naprawdę niesamowity smak i co najważniejsze jest to niesłychanie zdrowa przekąska dla każdego. Zupa przyrządzona z własnej roboty jarzynką zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby warzywa o dość intensywnym aromacie przechowywać osobno. Mowa tutaj przede wszystkim o cebuli.